Błąd przy ZP. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 16 lut 2016, 10:31

Rypłem się. Zdarza się, zwłaszcza ostatnio :( Przyznałem osobie ZP nie od daty wniosku o orzeczenie, tylko od daty orzeczenia (bo było odwołanie i nie zajarzyłem, że nie ma na odwołaniu daty złożenia wniosku, trzeba było sięgnąć po pierwsze orzeczenie :( ). Jak przyznać brakujące miesiące w ŚR. Wznowienie postępowania, czy po prostu zmiana decyzji, bo to na korzyść strony i nie wymaga w związku z tym zgody??
Bazyllo

Napisano: 16 lut 2016, 10:55

na podstawie art.31---prostujesz błąd z urzędu- zmiana decyzji
~o~

Napisano: 16 lut 2016, 11:02

A w ŚR Sygnity? Decyzją z decyzji? Czy jak przyznam na cały okres to uwzględni mi już wypłacone świadczenie (styczeń)?
Bazyllo

Napisano: 16 lut 2016, 11:22

I czy ktoś mógłby mi podrzucić jakiś przykład uzasadnienia w przypadku sprostowania?
Bazyllo

Napisano: 16 lut 2016, 12:10

Nikt? Nic? :)
Bazyllo

Napisano: 17 lut 2016, 10:55

Podbijam w nadziei :) W podstawie dać art. 31 i 32, a w uzasadnieniu, że "prostując błąd z urzędu ...."??
Bazyllo

Napisano: 17 lut 2016, 11:00

Wszczynam postępowanie? Znalazłem jakiś wyrok, który mówi, że tak :(
Bazyllo

Napisano: 17 lut 2016, 12:20

Naprawdę nikt, nigdy się nie walnął w decyzji i nie prostował tego walnięcia?
Bazyllo

Napisano: 17 lut 2016, 13:07

Bazyllo pisze:Rypłem się. Zdarza się, zwłaszcza ostatnio :( Przyznałem osobie ZP nie od daty wniosku o orzeczenie, tylko od daty orzeczenia (bo było odwołanie i nie zajarzyłem, że nie ma na odwołaniu daty złożenia wniosku, trzeba było sięgnąć po pierwsze orzeczenie :( ). Jak przyznać brakujące miesiące w ŚR. Wznowienie postępowania, czy po prostu zmiana decyzji, bo to na korzyść strony i nie wymaga w związku z tym zgody??
jak decyzja ostateczna to ja bym zmieniła .. art. 32 ust. 1 a
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2016, 11:39

ewalu pisze:jak decyzja ostateczna to ja bym zmieniła .. art. 32 ust. 1 a
Po prostu robiąc decyzję z decyzji? Bo wznowienie, to przy nowych faktach? I pisząc w uzasadnieniu, że błąd?
Bazyllo

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x