błąd ROPS i NP - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 10 mar 2017, 12:08

w październiku dostałam pismo że koordynacja zachodzi do końca lutego 2016 roku, potem do lipca nie ma koordynacji i od lipca znów jest. Wydałam decyzję na drugie i trzecie dziecko przyznającą ŚW na trzy miesiące (w których nie zachodziła koordynacja). Po koniec lutego przyszło pismo z ROPS dotyczące tej samej rodziny że koordynacja zachodzi cały czas od 2011, i decyzję że rodzina pobiera ŚR zza granicy i nie przysługuje dodatek dyferencyjny. Po tygodniu dodzwoniłam się do pani która prowadzi sprawę i dzisiaj dostałam pismo że należy wyeliminować z obiegu prawnego naszą decyzję.
I tu mam pytanie:
Czy uchyla się decyzję która już została zrealizowana czy robię tylko wszczęcie o NP za ten okres w którym tą decyzją zostało przyznane ŚW???
mika31
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lut 2017, 14:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 10 mar 2017, 13:29

podpowie ktoś co z ta decyzją??? czy uchyla się decyzje która już jest zrealizowana??
mika31
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 10 mar 2017, 13:40

w tym wypadku uchylasz i przekazujesz sprawę do ROPS
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2017, 13:47

Elmer pisze:w tym wypadku uchylasz i przekazujesz sprawę do ROPS
A czemu do ROPS skoro oni wydali decyzję odmowną a ta przyznająca była od nas bo niby (na podstawie tego pierwszego pisma) my byliśmy organem właściwym i na podstawie naszej decyzji były wypłacone pieniądze???
Możesz mi to wytłumaczyć tak łopatologicznie??? ;)
mika31
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 10 mar 2017, 15:20

bo teraz jednak wyszlo ze w sprawie maja zastosowanie pzrepisy o koordynacji i to marszalek w calym okresie byl wlasciwy a nie ty, ty uchylasz decyzje z dniem koordynacji i pzrekazujesz im raz jeszcze sprawe a oni znow ustala czy soc przyslugiwalo czy nie przyslugiwalo, jesli odmowia na ten okres kiedy ty wyplacilas ze swojej decyzji to beda dochodzic nienaleznie pobranych - to wszystko wynika z art.16
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2017, 16:02

kb pisze:bo teraz jednak wyszlo ze w sprawie maja zastosowanie pzrepisy o koordynacji i to marszalek w calym okresie byl wlasciwy a nie ty, ty uchylasz decyzje z dniem koordynacji i pzrekazujesz im raz jeszcze sprawe a oni znow ustala czy soc przyslugiwalo czy nie przyslugiwalo, jesli odmowia na ten okres kiedy ty wyplacilas ze swojej decyzji to beda dochodzic nienaleznie pobranych - to wszystko wynika z art.16

Dzięki kb !!!!!
mika31
Awatar użytkownika
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x