Klientka zrezygnowała u mnie z pobierania świadczenia wychowawczego, bo się przeprowadziła do innej gminy. Uchyliłam decyzję, pięknie przesłałam stronie. Nie napisała, że chce przesłania dokumentów itp, to zostawiłam sprawę. Dziś dzwoni, że inny OPS, który jest teraz właściwy poinformował ją, że nie musi składać nowego wniosku i oni będą rozpatrywać na podstawie dokumentów, które ja im prześlę i kazała mi je tam przesłać . Pierwszy raz słyszę, że nie trzeba składać nowego wniosku. Jak to jest u Was?
nie masz podstaw do przesłania wniosku. uchylasz i przesyłasz stronie decyzję. Pani powinna złożyć wniosek w ops zgodnym z miejscem jej zamieszkania. dodatkowo przedstawia im uchyloną decyzję. my nic więcej nie wysyłamy. ca najwyżej jak ops wystąpi do nas z wnioskiem to karty wypłat.
tez miałam podobny telefon. poprosiłam o podstawę prawną to babka sie oburzyła i powiedziała,ze na pismie ją dostanę. mineło trochę czasu żadne pismo nie wpłynęło, a uchylenie było u nas od 01.02.2017.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
Natalia.św pisze:też nigdy nie przesyłaliśmy, ale mieliśmy tel z uw w poznaniu, że trzeba przesłać i realizować świadczenie "na postawie decyzji wydanej w innym ops".
Szok u nas też była taka sytuacja, że inny OPS nie chciał przyznać bez poprzednich dokumentów, Pani przyszła i napisała mi prośbę o przesłanie kserokopii dokumentów, wysłałam kopię i tyle, oryginały mam u siebie