błąd ROPS i NP

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mika31
Referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

błąd ROPS i NP

Post autor: mika31 »

w październiku dostałam pismo że koordynacja zachodzi do końca lutego 2016 roku, potem do lipca nie ma koordynacji i od lipca znów jest. Wydałam decyzję na drugie i trzecie dziecko przyznającą ŚW na trzy miesiące (w których nie zachodziła koordynacja). Po koniec lutego przyszło pismo z ROPS dotyczące tej samej rodziny że koordynacja zachodzi cały czas od 2011, i decyzję że rodzina pobiera ŚR zza granicy i nie przysługuje dodatek dyferencyjny. Po tygodniu dodzwoniłam się do pani która prowadzi sprawę i dzisiaj dostałam pismo że należy wyeliminować z obiegu prawnego naszą decyzję.
I tu mam pytanie:
Czy uchyla się decyzję która już została zrealizowana czy robię tylko wszczęcie o NP za ten okres w którym tą decyzją zostało przyznane ŚW???
Awatar użytkownika
mika31
Referent
Kontakt:

Re: błąd ROPS i NP

podpowie ktoś co z ta decyzją??? czy uchyla się decyzje która już jest zrealizowana??
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

w tym wypadku uchylasz i przekazujesz sprawę do ROPS
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Awatar użytkownika
mika31
Referent
Kontakt:

Elmer pisze:w tym wypadku uchylasz i przekazujesz sprawę do ROPS
A czemu do ROPS skoro oni wydali decyzję odmowną a ta przyznająca była od nas bo niby (na podstawie tego pierwszego pisma) my byliśmy organem właściwym i na podstawie naszej decyzji były wypłacone pieniądze???
Możesz mi to wytłumaczyć tak łopatologicznie??? ;)
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kb »

bo teraz jednak wyszlo ze w sprawie maja zastosowanie pzrepisy o koordynacji i to marszalek w calym okresie byl wlasciwy a nie ty, ty uchylasz decyzje z dniem koordynacji i pzrekazujesz im raz jeszcze sprawe a oni znow ustala czy soc przyslugiwalo czy nie przyslugiwalo, jesli odmowia na ten okres kiedy ty wyplacilas ze swojej decyzji to beda dochodzic nienaleznie pobranych - to wszystko wynika z art.16
Awatar użytkownika
mika31
Referent
Kontakt:

kb pisze:bo teraz jednak wyszlo ze w sprawie maja zastosowanie pzrepisy o koordynacji i to marszalek w calym okresie byl wlasciwy a nie ty, ty uchylasz decyzje z dniem koordynacji i pzrekazujesz im raz jeszcze sprawe a oni znow ustala czy soc przyslugiwalo czy nie przyslugiwalo, jesli odmowia na ten okres kiedy ty wyplacilas ze swojej decyzji to beda dochodzic nienaleznie pobranych - to wszystko wynika z art.16

Dzięki kb !!!!!
ODPOWIEDZ