Błagam o pomoc, uchylenie,np, raty. Nóż na gardle!!Tom, może - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 07 lip 2016, 16:45

Kochani fachowcy, proszę o poradę bo mam problem, duży.. :(
Baruje się od jakiegoś czasu z sytuacja np za 14/15 i 15/16 zr.
Jak powinna dokladnie wyglądać cała procedura np. Koleżanka na szkoleniu mało co sie dowiedziała a mam terminy!
Jak powinna wyglądać cala procedura uchylenia , żądania zwrotu i rozłożenia na raty , moja pierwsza taka sytuacja z ratami. :mrgreen:
Uchylam dec . i czy czekacie 14 dni aż sie uprawomocni i dopiero żądacie zwrotu? Czy wystawiacie wszystko w jednym dniu? Na jaki dzień liczycie odsetki. Sytuacja jest taka; Pani oświadcza nam w czerwcu że podjęla zatrudnienie od stycznia 2015 roku , wyszło przy 500 ma do zwrotu dużo kasy, otrzymuje alimenty z fa , ale nalega na rozłożenie na raty.Mało tego napisała mi tak w oświadczeniu, Co robić . uchylam decyzję ( czy musi być uchylona w tym samym dniu? jak złozone jest oświadczenie) czy może byc później?.
Oświadczenie z 10 czerwca uchylenie z 21, kiedy żadanie zwrotu (wydanie decyzji) też mże być z 21 ? Na jaki dzień odsetki jeżeli pani deklaruje spłate ale 150 zł miesięcznie. Jak to ugryżć w Sygnity, czy mogę rozkładac na raty, az do przyszłego roku ? Kompletnie nie wiem jak to zrobić, ani góra ani ośrodki do których dzwonie nie mieli rozłożenia na raty, który okres jako pierwszy ruszać.
Proszę poradzcie, może jakieś wzory , nie mam pomysłów i nie daje sobie z tym rady , nie daje mi to spokoju, terminy!! :| :( :( :?
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 07 lip 2016, 20:18

Podbijam, proszę o pomoc :cry:
ab83
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 07 lip 2016, 21:30

jeżeli chodzi o okres 14/15 to zwiazku z tym ze to jest decyzja juz wygasła to
1)wszczynasz postepowanie do ustalenia i zwrotu nienaleznie pobranych swiadczeń,
2)po 7 dniach od doreczenia wszczecia, wystawiasz decyzje o ustaleniu i zwrocie nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych,
3) po uprawomocnieniu sie ww. decyzji dopiero wydajesz decyzje rozkladajaca na raty, odsetki liczysz na dzien wydania decyzji rozkladajacej na raty.

jesli chodzi o okres 15/16 to
1)najpierw wszczynasz postepowanie w sprawie uchylenia decyzji,
2)po 7 dniach od doreczenia wszczecia wystawiasz decyzję uchylająca,
3)wszczynasz postepowanie do ustalenia i zwrotu nienaleznie pobranych swiadczeń,
4)po 7 dniach od doreczenia wszczecia, wystawiasz decyzje o ustaleniu i zwrocie nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych,
5) po uprawomocnieniu sie ww. decyzji dopiero wydajesz decyzje rozkladajaca na raty, odsetki liczysz na dzien wydania decyzji rozkladajacej na raty.

Organ właściwy, który wydał decyzję w sprawie nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych, może umorzyć kwotę nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych łącznie z odsetkami w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, jeżeli zachodzą szczególnie uzasadnione okoliczności dotyczące sytuacji rodziny.

od ciebie zalezy czy jej rozlozysz na raty w takiej kwocie w jakiej wnioskuje,
strona powinna udokumentowac m. in. wysokosc ponoszonych kosztow za prad, gaz, wode, czynsz, czy w rodzinie jest niepelnosprawnosc, bezrobocie, czy samotnie wychowuje
mimi

Napisano: 08 lip 2016, 7:50

wniosek o raty można złożyć dopiero jak bedzie decyzja o zwrocie, póki co taka prośba jest bezprzedmiotowa.
po za tym mimi wszystko w sumie napisała, ja tylko dodam do 15/16 że my przed robieniem NP czekamy na uprawomocnienie uchylenia.
oba okresy możesz robić jednocześnie.
a i jeszcze, jeżeli w zawiadomieniu o wszczęciu postępowania nie piszesz o uprawnieniach wynikających z art 10 kpa to przed wydaniem decyzji wysyłasz jeszcze jedno zawiadomienie tzw. o zakończeniu postępowania z informacją o tych uprawnieniach
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 08 lip 2016, 8:06

Dziękuje równiez Tobie Tom :D zawsze mogę liczyć na podpowiedzi w moich sprawach ;)
;)
ab83
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 08 lip 2016, 8:15

Niestety mam jeszcze pare pytań jak to jest z tym wszczeciem , wiem głupue pytanie jak ono powinno wygladac , jest wzór czy po prostu oświadczenie traktuje jako wszczęcie. Bardzo zalezy mi na wzorze, może ma ktoś wzór decyzji rozłożenia na raty( co w podstawie),ewentualnego uchylenia , żadania zwrotu ja mam ale teraz nie wiem czy one dobrze wyglądaja(uchylenia, żądanie zwrotu). Kochani a gdyybym miała sytuacje ,że ktoś zgłlasza z potraceń( bo nie spłaci długu do końca zasiłkowego) i na raty, to co robicie.
Ważne jeszcze pytanie dot. uchyleń i żadań zwotu, boje sie tego jak cholera ,może dlatego ze jestem nowa i sama.
Jezeli klient zgłasza po czasie ze podjął prace i pisze oświadczenie ,że podjął i ma przekroczenie to na tej podstawie juz uchylacie czy jakieś pismo o wszczęciu ( może wzór podacie) a i czy wam pisza ze rezygnuja z dalszego pobierania? A z innej beczki kogo możecie polecic na szkolenie jeżeli możecie, dla młodej w stażu osóbki.
I tak bardzo mi pomagacie na tym forum.
Wszystkim bardzo dziękuję :D
ab83
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x