kobieta składa wniosek na świadczenie pielęgnacyjne i oświadcza, że pobiera zasiłek macierzyński z KRUS na to same dziecko?
czy przyznać świadczenie pielęgnacyjne ? a co w tym przypadku zrobi KRUS?
mi kobieta oświadczyła, że rezygnuje z macierzyńskiego w krus i że zaprzestaje prowadzenia gosp. rolnego. Ja przyznałam (bo nie ma przepisu w naszej ustawie, żeby nie przyznać). Pani chciała składki do KRUS, więc KRUS stwierdził, że skoro nadal będzie ubezpieczona spolecznie w KRUS jako osoba pobierająca świadczenie pielęgnacyjne to zasiłek macierzyński też się jej należy. W związku z czym na dziś pani ma 2 świadczenia: św. pielęgnacyjne i zasiłek macierzyński w KRUS na to samo dziecko. Nabrałam wątpliwości mimo wszystko i wystąpiłam do swojego wydziału o opinie. Odpisali, że niby można przyznać ale sami nie wiedzą... żebym sobie wystąpiła do ministerstwa. Wystąpiłam i czekam na odpowiedź....
U mnie Krus powiedział takiej kobiecie co miała SZo , ze dopóki będzie mieć to oni macierzyńskiego nie dadzą. Dopiero jak zrezygnowała zaniosła im decyzje przyznali jej prawo.
Ministerstwo stoi na stanowisku, że nie ma przeciwwskazań żeby nie płacić świadczenia pielęgnacyjnego osobie pobierającej zasiłek macierzyński w KRUS. Też tak uważam, więc płacimy.
W moim KRUS-ie powiedzieli, że macierzyński przysługuje czynnej rolniczce. Więc jeśli u nas oświadcza, że zaprzestaje pracy w gospodarstwie bo opiekuje się dzieckiem to zostaje wyłączona z ubezpieczenia i nie dostanie macierzyńskiego
Ubezpieczenie społeczne płacone przy świadczeniu piel. liczy sie tylko do celów emerytalno rentowych i nie daje prawa do zas.macierzyńskiego czy chorobowego.