macierzyński z KRUS a świadczenie pielegnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 07 lip 2016, 13:56

kobieta składa wniosek na świadczenie pielęgnacyjne i oświadcza, że pobiera zasiłek macierzyński z KRUS na to same dziecko?
czy przyznać świadczenie pielęgnacyjne ? a co w tym przypadku zrobi KRUS?
mandm

Napisano: 07 lip 2016, 14:16

mi kobieta oświadczyła, że rezygnuje z macierzyńskiego w krus i że zaprzestaje prowadzenia gosp. rolnego. Ja przyznałam (bo nie ma przepisu w naszej ustawie, żeby nie przyznać). Pani chciała składki do KRUS, więc KRUS stwierdził, że skoro nadal będzie ubezpieczona spolecznie w KRUS jako osoba pobierająca świadczenie pielęgnacyjne to zasiłek macierzyński też się jej należy. W związku z czym na dziś pani ma 2 świadczenia: św. pielęgnacyjne i zasiłek macierzyński w KRUS na to samo dziecko. Nabrałam wątpliwości mimo wszystko i wystąpiłam do swojego wydziału o opinie. Odpisali, że niby można przyznać ale sami nie wiedzą... żebym sobie wystąpiła do ministerstwa. Wystąpiłam i czekam na odpowiedź....
kropka86
Starszy referent
Od: 10 sty 2016, 21:21
Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne

Napisano: 08 lip 2016, 12:38

U mnie Krus powiedział takiej kobiecie co miała SZo , ze dopóki będzie mieć to oni macierzyńskiego nie dadzą. Dopiero jak zrezygnowała zaniosła im decyzje przyznali jej prawo.
Gość

Napisano: 17 lis 2016, 12:03

Ministerstwo stoi na stanowisku, że nie ma przeciwwskazań żeby nie płacić świadczenia pielęgnacyjnego osobie pobierającej zasiłek macierzyński w KRUS. Też tak uważam, więc płacimy.
kropka86
Starszy referent
Od: 10 sty 2016, 21:21
Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne

Napisano: 05 gru 2016, 13:50

W moim KRUS-ie powiedzieli, że macierzyński przysługuje czynnej rolniczce. Więc jeśli u nas oświadcza, że zaprzestaje pracy w gospodarstwie bo opiekuje się dzieckiem to zostaje wyłączona z ubezpieczenia i nie dostanie macierzyńskiego
Gość 74

Napisano: 15 maja 2017, 12:04

kropka jak odpowiedź z miniserstwa
MTs
Stażysta
Od: 07 sty 2015, 12:03
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2017, 12:08

Ubezpieczenie społeczne płacone przy świadczeniu piel. liczy sie tylko do celów emerytalno rentowych i nie daje prawa do zas.macierzyńskiego czy chorobowego.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x