błędne kierowanie wniosków elekt.

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mika31
Referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

błędne kierowanie wniosków elekt.

Post autor: mika31 »

Drugi dzień składania a ja już mam chyba z 6 wniosków gdzie w bankach ludzie mają adres zameldowania czyli mojej gminy a mieszkają gdzie indziej i całkowicie gdzie indziej pobierają świadczenia a system kieruje je do nas.
Co robicie w takim przypadku???
Ja dzwoniłam i tłumaczyłam o co chodzi, osoba wysyłała mi na maila prośbę o nierozpatrywanie wniosku z powodu skierowania do błędnego organu, zamykałam wniosek i tyle ale nie wiem czy dobrze robię.
Dajcie znać jak to jest u Was??
Jagoda39
Praktykant
Zajmuję się: SW
Kontakt:

Re: błędne kierowanie wniosków elekt.

Post autor: Jagoda39 »

ja przekierowuje do właściwej gminy , nie zamykam
nowwaaaa
Praktykant
Zajmuję się: SW KDR
Kontakt:

Post autor: nowwaaaa »

Czy wniosek przekierowuje od razu jak wpływa? nie importuje go do systemu prawda? I jeszcze jedno pytanie, w rozmowie telefonicznej z klientem ktorego wnisek wpłynął do nas mylnie, musze się dopytać o adres instytucji właściwej? Pierwszy raz to robie i nie wiem jakie są kroki w tej sprawie a nie chce popełnić błędu. Dodam że pracuje w Top Teamie. Serdecznie pozdrawiam
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

Niezależnie od programu obowiązuje Was/nas KPA.
Art. 65. § 1. Jeżeli organ administracji publicznej, do którego podanie wniesiono, jest niewłaściwy w sprawie, niezwłocznie przekazuje je do organu właściwego, zawiadamiając jednocześnie o tym wnoszącego podanie. Zawiadomienie o przekazaniu powinno zawierać uzasadnienie.
Wniosek w mojej ocenie, ale to już nie wynika z kpa, powinien być zaczytany do systemu a następnie załatwiony bez kwalifikacji i przekazany zgodnie z właściwością. W ten sposób liczba wniosków w empatii jest równia liczbie wniosków w systemie dziedzinowym i można mieć pewność, ze 100 % wniosków jest załtwionych.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
ODPOWIEDZ