Liczba osób wchodzących w skład gospodarstwa domowego jest ustalana na dzień złożenia wniosku o wypłatę bonu energetycznego.
bon energetyczny
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Re: bon energetyczny
art 2 ust. 5
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, Fundusz Alimentacyjny, Pomoc materialna dla uczniów
- Kontakt:
Mam podobny przypadek konfliktowego pana... Mieszka na terenie naszej gminy od 2022 roku, śmieci płacone za 1 osobę. Pan bez dochodów, zeznanie podatkowe złożone wspólnie z żoną... Został wezwany do wyjaśnień, dlaczego nie wpisał żony do składu rodziny jeśli rozliczają się wspólnie. Oświadczył, mi że mieszka sam, żona prowadzi odrębne gospodarstwo domowe w innej gminie a na złożenie zeznania podatkowego z żoną zezwala ordynacja podatkowa... Upierać się, że żona ma być w składzie rodziny?Iśka75 pisze: 18 wrz 2024, 9:21 Hej, aby przyznać 1 osobie trzeba mieć argumentyjak konfliktowi to będzie odwołanie a wówczas twarde dowody się liczą. Wezwanie koniecznie dla obu stron, niech każdy złoży oświadczenie art. 75 § 2 KPA (od kiedy nie są razem, czy mają złożony wniosek o separację lub czy zamierzają złożyć). Zwróć uwagę czy razem przyjeżdżają (spierają w załatwianiu spraw urzędowych) i zrób notatkę służbową z tego faktu. Tak jak pisałam sprawdź czy wspólnie się rozliczyli jako małżeństwo, umowy na kogo są z zarządcą, ile osób zameldowanych, na kogo umowy za media. Jeśli prywatne mieszkanie to niech napiszą w oświadczeniu kto jest właścicielem i podadzą księgę wieczystą. Jak będą się uchylać to znaczy, że kłamią i tyle. A ty będziesz mieć twarde dowody.
kiedyś stworzyłam oświadczenie z art 75 § 2 KPA z konkretnymi pytaniami dla właśnie takiego małżeństwa jak twoi i wysłałam pocztą: 1) moje miejsce zamieszkania to adres...2) pod tym samym adresem zamieszkuje ....3) prowadzę/nie prowadzę gospodarstwa domowego z...4) lokal przy ul... jest własnością moją/wspólną o nr KW .....
Odmówił odpowiedzi na pytania i tym samym uchylił się więc odmowa lub bez rozpatrzenia jak nie przyjdzie z oświadczeniem. Powodzenia
-
- VIP
- Zajmuję się: Fszystkim
- Kontakt:
Nie upierać, a jak uważasz, że powinna w tym składzie być to pisz do prokuratora żeby sobie porozmawiał z Panem 

-
- Praktykant
- Zajmuję się: DS, SW, ŚR, FA, DW, DO, CP, KDR, Księg
- Kontakt:
Witam, czy przyznajecie bony energetyczne pomimo braku planu? Bo termin nas goni, a dzwoniłem do UW, gdzie przekazano iż nie ma jeszcze nawet decyzji od Ministerstwa i nie wiadomo kiedy będzie. Jaką macie praktykę?
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
już od dawna 

-
- Stażysta
- Zajmuję się: pracuję w dziale świadczeń społecznych
- Kontakt:
Hej, zobacz wyrok WSA w Krakowie z dnia 28-03-2023 III SA/Kr 1664/22jolka74 pisze: 23 wrz 2024, 11:14Mam podobny przypadek konfliktowego pana... Mieszka na terenie naszej gminy od 2022 roku, śmieci płacone za 1 osobę. Pan bez dochodów, zeznanie podatkowe złożone wspólnie z żoną... Został wezwany do wyjaśnień, dlaczego nie wpisał żony do składu rodziny jeśli rozliczają się wspólnie. Oświadczył, mi że mieszka sam, żona prowadzi odrębne gospodarstwo domowe w innej gminie a na złożenie zeznania podatkowego z żoną zezwala ordynacja podatkowa... Upierać się, że żona ma być w składzie rodziny?Iśka75 pisze: 18 wrz 2024, 9:21 Hej, aby przyznać 1 osobie trzeba mieć argumentyjak konfliktowi to będzie odwołanie a wówczas twarde dowody się liczą. Wezwanie koniecznie dla obu stron, niech każdy złoży oświadczenie art. 75 § 2 KPA (od kiedy nie są razem, czy mają złożony wniosek o separację lub czy zamierzają złożyć). Zwróć uwagę czy razem przyjeżdżają (spierają w załatwianiu spraw urzędowych) i zrób notatkę służbową z tego faktu. Tak jak pisałam sprawdź czy wspólnie się rozliczyli jako małżeństwo, umowy na kogo są z zarządcą, ile osób zameldowanych, na kogo umowy za media. Jeśli prywatne mieszkanie to niech napiszą w oświadczeniu kto jest właścicielem i podadzą księgę wieczystą. Jak będą się uchylać to znaczy, że kłamią i tyle. A ty będziesz mieć twarde dowody.
kiedyś stworzyłam oświadczenie z art 75 § 2 KPA z konkretnymi pytaniami dla właśnie takiego małżeństwa jak twoi i wysłałam pocztą: 1) moje miejsce zamieszkania to adres...2) pod tym samym adresem zamieszkuje ....3) prowadzę/nie prowadzę gospodarstwa domowego z...4) lokal przy ul... jest własnością moją/wspólną o nr KW .....
Odmówił odpowiedzi na pytania i tym samym uchylił się więc odmowa lub bez rozpatrzenia jak nie przyjdzie z oświadczeniem. Powodzenia
-
- Stażysta
- Kontakt:
w załączeniu z Lex podpowiedź
- Załączniki
-
Czy można przyznać bon energetyczny dla dwóch gospodarstw domowych_ - Pytania i odpowiedzi - LEX.pdf
- (154.08 KiB) Pobrany 34 razy
-
- Stażysta
- Kontakt:
https://www.gov.pl/web/rodzina/tzw-13-i ... rodzinnychanettta2 pisze: 07 sie 2024, 10:21 Ponawiam pytanie- czy podatek należny przy emerytach odejmujemy od dochodu w całości jeżeli pomniejszamy 13tkę i 14tkę netto?
-
- Stażysta
- Kontakt:
Hej, czy wymagacie wyroku w sprawie przyznanych alimentów czy tylko na oświadczenie cz. III przyjmujecie?
-
- Referent
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
Ja tylko na oświadczenieIśka75 pisze: 24 wrz 2024, 12:22 Hej, czy wymagacie wyroku w sprawie przyznanych alimentów czy tylko na oświadczenie cz. III przyjmujecie?
Oprócz bon energetyczny - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
Kindergeld Dodatek Osłonowy
LICZENIE DOCHODU DO
dodatek osłonowy umorzenie postępowania
gospodarstwo rolne w każdym miesiącu inne
dodatek osłonowy dla obywatela ukrainy
działa Wam ZUS ?
składki z ZUS za mało
Alimenty
dodatek za pracę przy dodatku osłonowym
refundacja vat
Dodatek osłonowy - skład gospodarstwa domowego
dochód z PUP
Przyznajecie podstawowy dodatek czy wzywacie?
Wniosek złożony po 29.02.2024 rok
DO przekazanie wniosku
wypłaty dodatku osłonowego