Hej, ja sprawdzam tylko jak mam wątpliwości np. jak nigdy nie korzystał z pomocy i nie ma go w CBB
bon energetyczny
-
- Stażysta
- Zajmuję się: pracuję w dziale świadczeń społecznych
- Kontakt:
Re: bon energetyczny
-
- Stażysta
- Zajmuję się: pracuję w dziale świadczeń społecznych
- Kontakt:
Hej, ja nie piszę wówczas o 13'+ 14' zgodnie z art. 12 kpaKarollla pisze: 26 wrz 2024, 11:36 Jak się odnosicie do zapisu Instrukcji pozyskania danych z bazy ZUS dla celu bonu energetycznegoPiszecie do ZUS/KRUS o 13 i 14?Nie musisz też pozyskiwać danych z ZUS, zarówno w zakresie wysokości dodatkowego rocznego świadczenia netto, jak również wysokości składek zdrowotnych członka gospodarstwa domowego, jeśli bez odliczania tych danych strona spełnia kryterium dochodowe do przyznania bonu energetycznego w pełnej kwocie.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
DziękiIśka75 pisze: 26 wrz 2024, 12:32Hej, ja nie piszę wówczas o 13'+ 14' zgodnie z art. 12 kpaKarollla pisze: 26 wrz 2024, 11:36 Jak się odnosicie do zapisu Instrukcji pozyskania danych z bazy ZUS dla celu bonu energetycznegoPiszecie do ZUS/KRUS o 13 i 14?Nie musisz też pozyskiwać danych z ZUS, zarówno w zakresie wysokości dodatkowego rocznego świadczenia netto, jak również wysokości składek zdrowotnych członka gospodarstwa domowego, jeśli bez odliczania tych danych strona spełnia kryterium dochodowe do przyznania bonu energetycznego w pełnej kwocie.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA/ŚR/ŚW/DW/DO
- Kontakt:
Re: bon energetyczny skład gospodarstwa domowego
Cześć
Mam gościa, który złożył wniosek i wykazał się sam z dziećmi. A zaraz w ciągu kilku minut złożyła partnerka na inny adres z tymi sami dziećmi. Twierdzi, że dzieci są tu i tam. Nie chcą zatem poprawiać wniosków. Myślę, że wyślę o weryfikację do odpadów i do nich wezwanie żeby się określili i złożyli jakieś oświadczenia. Dodam że gość mega trudny i bezczelny w każdym calu.
Mam gościa, który złożył wniosek i wykazał się sam z dziećmi. A zaraz w ciągu kilku minut złożyła partnerka na inny adres z tymi sami dziećmi. Twierdzi, że dzieci są tu i tam. Nie chcą zatem poprawiać wniosków. Myślę, że wyślę o weryfikację do odpadów i do nich wezwanie żeby się określili i złożyli jakieś oświadczenia. Dodam że gość mega trudny i bezczelny w każdym calu.

- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
poinformuj, że skierujesz wniosek do sądu o ustalenie miejsca zamieszkania dzieciDo miejsca zamieszkania dziecka odnosi się art. 26 Kodeksu cywilnego (dalej: k.c.). Zgodnie z tym przepisem miejscem zamieszkania dziecka, które pozostaje pod władzą rodzicielską, jest miejsce zamieszkania jego rodziców albo tego z rodziców, któremu wyłącznie przysługuje władza rodzicielska lub któremu zostało powierzone wykonywanie tej władzy (§1). Z kolei jeżeli władza rodzicielska przysługuje na równi obojgu rodzicom, którzy mają osobne miejsce zamieszkania, to wówczas miejsce zamieszkania dziecka jest u tego z rodziców, u którego dziecko stale przebywa, a jeżeli dziecko nie przebywa w sposób stały u żadnego z rodziców – miejsce zamieszkania określa sąd opiekuńczy (§2).

ustawa ci wprost odpowiada: można być tylko w jednym gospodarstwie + kto pierwszy ten lepszy. I nic nie trzeba we wnioskach poprawiać tylko zgodnie z tym rozpatrzeć wnioski
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Sw,SR,FA,DS
- Kontakt:
Ma ktoś wzór zawiadomienia o pozostawieniu wniosku bez rozpoznania. I jeszcze powielę pytanie o wzór decyzji odmownej dla osoby mieszkającej w mieszkaniu chronionym/ trenigowym. Oczywiście chodzi o bon energetyczny.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA/ŚR/ŚW/DW/DO
- Kontakt:
Tak oczywiście poinformowałam, że pierwszy wniosek zostanie pozytywnie rozpatrzony.Tom. pisze: 27 wrz 2024, 13:55poinformuj, że skierujesz wniosek do sądu o ustalenie miejsca zamieszkania dzieciDo miejsca zamieszkania dziecka odnosi się art. 26 Kodeksu cywilnego (dalej: k.c.). Zgodnie z tym przepisem miejscem zamieszkania dziecka, które pozostaje pod władzą rodzicielską, jest miejsce zamieszkania jego rodziców albo tego z rodziców, któremu wyłącznie przysługuje władza rodzicielska lub któremu zostało powierzone wykonywanie tej władzy (§1). Z kolei jeżeli władza rodzicielska przysługuje na równi obojgu rodzicom, którzy mają osobne miejsce zamieszkania, to wówczas miejsce zamieszkania dziecka jest u tego z rodziców, u którego dziecko stale przebywa, a jeżeli dziecko nie przebywa w sposób stały u żadnego z rodziców – miejsce zamieszkania określa sąd opiekuńczy (§2).
ustawa ci wprost odpowiada: można być tylko w jednym gospodarstwie + kto pierwszy ten lepszy. I nic nie trzeba we wnioskach poprawiać tylko zgodnie z tym rozpatrzeć wnioski

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...
- Kontakt:
Termin 60dni na rozpatrzenie wniosku od dnia jego prawidłowego złożenia zaczyna się włącznie z dniem złożenia wniosku czy od kolejnego dnia od daty złożenia wniosku?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR i DM
- Kontakt:
Wniosek złożony 06.08.2024 r. - dzisiaj dostałam odpowiedź na wniosek o udostępnienie danych dot. 13 i 14 i będzie odmowa. Co z terminami? Przedłużenie terminu by zapewnić wnioskodawcy możliwość zapoznania się z aktami czy od razu decyzja odmowna?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE
- Kontakt:
zawiadomienie o odmowie z możliwością zapoznania się z aktami z jednoczesnym przedłużeniem terminuizzka pisze: 01 paź 2024, 10:19 Wniosek złożony 06.08.2024 r. - dzisiaj dostałam odpowiedź na wniosek o udostępnienie danych dot. 13 i 14 i będzie odmowa. Co z terminami? Przedłużenie terminu by zapewnić wnioskodawcy możliwość zapoznania się z aktami czy od razu decyzja odmowna?
Oprócz bon energetyczny - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
Kindergeld Dodatek Osłonowy
LICZENIE DOCHODU DO
dodatek osłonowy umorzenie postępowania
gospodarstwo rolne w każdym miesiącu inne
dodatek osłonowy dla obywatela ukrainy
działa Wam ZUS ?
składki z ZUS za mało
Alimenty
dodatek za pracę przy dodatku osłonowym
refundacja vat
Dodatek osłonowy - skład gospodarstwa domowego
dochód z PUP
Przyznajecie podstawowy dodatek czy wzywacie?
Wniosek złożony po 29.02.2024 rok
DO przekazanie wniosku
wypłaty dodatku osłonowego