bon energetyczny

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
anusiad
Praktykant
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

bon energetyczny

Post autor: anusiad »

Witam. Jak wyliczyć do bonu energetycznego prawidłowo dochód, jeżeli osoba ma wypłaconą 13 i 14 i dodatkowo ma podatek należny. Pewnie też macie takie przypadki.
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Re: bon energetyczny

Post autor: Tom. »

my idziemy po najmniejszej linii oporu, zgodnie z "wytycznymi" ministerstwa :twisted:
dochód z US - składki zdr Z1 - podatek należny z US - wypłacona 13 i 14
MagdaMx
Stażysta
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Post autor: MagdaMx »

Tom czyli odejmujecie od dochodu składki zdrowotne i podatek to wiadomo a 13-a i 14-a na podstawie odpowiedzi z ZUS Pue?
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Kontakt:

my akurat epuapem się komunikujemy z zusem ale tak
opsmagda
Praktykant
Zajmuję się: bon energetyczny, pomoc żywnościowa
Kontakt:

Post autor: opsmagda »

My występujemy o 13 i 14 netto... i wtedy wszystko z MF odejmuje cale skladki, dochod, podatek.. na początku wołałam od ludzi decyzje za 13 i 14.. ale to sie okazało bez sensu bo nie wiedzialam jaki jest faktyczny podatek od 13 i 14.. a niektorzy mieli duzo podatku ogólnie z calosci... i probowalam liczyc 12 % i mniej wiecej wychodzilo.. ale niewiadomo jak oni zaokrąglają, bo to sa zawsze pelne kwoty, bez groszy jak widze... i dlatego wystepuje do zusu o netto i wtedy reszte z MF i tak jest wiarygodniej....
opsmagda
Praktykant
Kontakt:

a czy kontrola jak bedzie jakas z bonu to nie przyczepi sie do tego ze nie odliczam 13 i 14 jak komuś nie przekracza dochód...? bo już nie wiem co robić...czy wszystkich trzepać.. czy tych którzy nie przekraczaja to nie ma sensu odejmowac 13 i 14... jak uwazacie?
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Kontakt:

co dodatek nowy to na casie jest pismo UW / Min. odnośnie stosowania 12 kpa, poszukaj ;)
Ja2018
Praktykant
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, Fundusz Alimentacyjny, Świadczenie wychowawcze
Kontakt:

Post autor: Ja2018 »

Odliczać trzeba zawsze 13 i 14 bo ustawa nie mówi, że nie odliczamy tylko jak komuś przekracza dochód, więc w razie kontroli będzie draka.
My występujemy przez pue zus w każdym przypadku o wysokość. Odejmujemy dochód- 13 i 14 brutto - skł zdrowotną ( le wykreślam z tego składki zdrowotna od 13 i 14, żeby się nie powielać)
Ja2018
Praktykant
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, Fundusz Alimentacyjny, Świadczenie wychowawcze
Kontakt:

Post autor: Ja2018 »

Tom. pisze: 22 sie 2024, 7:30 my idziemy po najmniejszej linii oporu, zgodnie z "wytycznymi" ministerstwa :twisted:
dochód z US - składki zdr Z1 - podatek należny z US - wypłacona 13 i 14
Rozumię że składka zdrowotna jest pomniejszona o składkę od 13 i 14, bo jak odejmuszesz wypłaconą 13 i 14?
opsmagda
Praktykant
Kontakt:

Ja2018 pisze: 22 sie 2024, 11:16 Odliczać trzeba zawsze 13 i 14 bo ustawa nie mówi, że nie odliczamy tylko jak komuś przekracza dochód, więc w razie kontroli będzie draka.
My występujemy przez pue zus w każdym przypadku o wysokość. Odejmujemy dochód- 13 i 14 brutto - skł zdrowotną ( le wykreślam z tego składki zdrowotna od 13 i 14, żeby się nie powielać)
dzięki serdeczne za info
ODPOWIEDZ