niech poczeka na decyzję...ma czas na zlozenie wniosku do konca kwietniapracownikUM20 pisze: ↑07 kwie 2021, 13:25Wnioskodawca złożył wniosek o wypłatę dodatku mieszkaniowego, ale nie dostał jeszcze decyzji o waloryzacji emerytury. Co w takim przypadku zrobić ? Jak wyliczyć dochód, który powinien być brany pod uwagę do otrzymania dodatku. To moja pierwsza taka sytuacja.
a to tak każdy zus działa?
Zuzanana pisze:Możesz napisać sama wniosek do ZUS o udostępnienie danych dot. wysokości emerytury danej osoby w kwietniu 2021.
Co wpisujesz w podstawę prawną wystepując do ZUS-u z wnioskiem?
Nie ryzykowałabym, aby w razie pomyłki usłyszeć, że "to ta pani liczyła i kazała tak wpisać". Wnioskodawca sam uzupełnia deklarację, nie jest naszym obowiązkiem sprawdzać poprawności wpisanych dochodów. Nie musimy brać żadnych zaświadczeń czy decyzji. deklaracja jest pod odpowiedzialnością karną, więc po co utrudniać sobie życie.Klara27 pisze:Niech ktoś mi wytłumaczy jeszcze taką sprawę. Wpadłam na pomysł, że można wyliczyć nową zwaloryzowaną rentę/emeryturę bazując na wskaźniku waloryzacji ogłaszanym co roku w dzienniku urzędowym. I tak, jak ktoś przyniósł mi zaświadczenie z Zusu o nowej rencie/emeryturze to z ciekawości sprawdziłam, czy to działa. No i mnożąc starą emeryturę przez ten wskaźnik wychodziła nowa emerytura/renta. Tylko pytanie, czy to we wszystkich przypadkach będzie działało? Czy nie ma jakiegoś zapisu, że jeżeli podwyżka wychodzi niższa niż gwarantowana jakaś tam kwota to podwyższa się świadczenie o tę kwotę gwarantowaną? Nie znam się na tym za bardzo. Może coś podpowiecie.