Brak decyzji o waloryzacji emerytury - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 07 kwie 2021, 13:25

Wnioskodawca złożył wniosek o wypłatę dodatku mieszkaniowego, ale nie dostał jeszcze decyzji o waloryzacji emerytury. Co w takim przypadku zrobić ? Jak wyliczyć dochód, który powinien być brany pod uwagę do otrzymania dodatku. To moja pierwsza taka sytuacja.
pracownikUM20
Praktykant
Od: 05 paź 2020, 7:43
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 07 kwie 2021, 13:41

pracownikUM20 pisze:
07 kwie 2021, 13:25
Wnioskodawca złożył wniosek o wypłatę dodatku mieszkaniowego, ale nie dostał jeszcze decyzji o waloryzacji emerytury. Co w takim przypadku zrobić ? Jak wyliczyć dochód, który powinien być brany pod uwagę do otrzymania dodatku. To moja pierwsza taka sytuacja.
niech poczeka na decyzję...ma czas na zlozenie wniosku do konca kwietnia :) dochody wtedy I,II,III...lub niech pojdzie po zaswiadczenie do zusu...czy krusu...nie wiem kto wyplaca:)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 09 kwie 2021, 13:01

Nie ma co czekać bo decyzje dostaną dopiero w maju, razem z decyzją od trzynastki- tak było też w ubiegłym roku-mam tą informację potwierdzoną przez ZUS - jedyna opcja to załatwić zaświadczenie :)
aneta2021
Praktykant
Od: 09 kwie 2021, 11:32
Zajmuję się: ŚR,ST,DM

Napisano: 09 kwie 2021, 14:17

aneta2021 pisze:
09 kwie 2021, 13:01
Nie ma co czekać bo decyzje dostaną dopiero w maju, razem z decyzją od trzynastki- tak było też w ubiegłym roku-mam tą informację potwierdzoną przez ZUS - jedyna opcja to załatwić zaświadczenie :)
a to tak każdy zus działa? :) ogólnie to jest cały miesiąc na zlożenie wniosku więc niech wnioskodawca juz kombinuje...jeszcze nie ma ciśnienia;)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 15 kwie 2021, 19:03

Możesz napisać sama wniosek do ZUS o udostępnienie danych dot. wysokości emerytury danej osoby w kwietniu 2021.
Zuzanana
Praktykant
Od: 15 kwie 2021, 18:58
Zajmuję się: DM/ PS

Napisano: 16 kwie 2021, 9:30

Zuzanana pisze:Możesz napisać sama wniosek do ZUS o udostępnienie danych dot. wysokości emerytury danej osoby w kwietniu 2021.
Zuzanana pisze:
15 kwie 2021, 19:03
Możesz napisać sama wniosek do ZUS o udostępnienie danych dot. wysokości emerytury danej osoby w kwietniu 2021.
Co wpisujesz w podstawę prawną wystepując do ZUS-u z wnioskiem?

Niech ktoś mi wytłumaczy jeszcze taką sprawę. Wpadłam na pomysł, że można wyliczyć nową zwaloryzowaną rentę/emeryturę bazując na wskaźniku waloryzacji ogłaszanym co roku w dzienniku urzędowym. I tak, jak ktoś przyniósł mi zaświadczenie z Zusu o nowej rencie/emeryturze to z ciekawości sprawdziłam, czy to działa. No i mnożąc starą emeryturę przez ten wskaźnik wychodziła nowa emerytura/renta. Tylko pytanie, czy to we wszystkich przypadkach będzie działało? Czy nie ma jakiegoś zapisu, że jeżeli podwyżka wychodzi niższa niż gwarantowana jakaś tam kwota to podwyższa się świadczenie o tę kwotę gwarantowaną? Nie znam się na tym za bardzo. Może coś podpowiecie.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 16 kwie 2021, 9:51

Klara27 pisze:Niech ktoś mi wytłumaczy jeszcze taką sprawę. Wpadłam na pomysł, że można wyliczyć nową zwaloryzowaną rentę/emeryturę bazując na wskaźniku waloryzacji ogłaszanym co roku w dzienniku urzędowym. I tak, jak ktoś przyniósł mi zaświadczenie z Zusu o nowej rencie/emeryturze to z ciekawości sprawdziłam, czy to działa. No i mnożąc starą emeryturę przez ten wskaźnik wychodziła nowa emerytura/renta. Tylko pytanie, czy to we wszystkich przypadkach będzie działało? Czy nie ma jakiegoś zapisu, że jeżeli podwyżka wychodzi niższa niż gwarantowana jakaś tam kwota to podwyższa się świadczenie o tę kwotę gwarantowaną? Nie znam się na tym za bardzo. Może coś podpowiecie.
Nie ryzykowałabym, aby w razie pomyłki usłyszeć, że "to ta pani liczyła i kazała tak wpisać". Wnioskodawca sam uzupełnia deklarację, nie jest naszym obowiązkiem sprawdzać poprawności wpisanych dochodów. Nie musimy brać żadnych zaświadczeń czy decyzji. deklaracja jest pod odpowiedzialnością karną, więc po co utrudniać sobie życie.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 16 kwie 2021, 10:07

Też bym nie ryzykowała z wyliczeniami, bo do nas osoby będą miały pretensje, że tak im kazaliśmy wypisać deklarację. My odsyłamy wnioskodawców do ZUS-u po zaświadczenie, i nie ma z tym problemu. Zresztą strona sama wypisuje deklarację, my sprawdzamy czy jest ok, bo po co się bawić w zwroty.
Zresztą strona jest zobowiązana do przechowywania dokumentów przez okres 3 lat, w razie jakiś wątpliwości, kontroli itp.
Gosia1981
Referent
Od: 27 mar 2017, 10:43
Zajmuję się: DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x