próba wyłudzenia dodatku z dopłatą - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 01 kwie 2021, 21:26

Witam i proszę o pomoc.
Mam taką sytuację mocno "naciąganą".
Właściciel domu jednorodzinnego wynajął 2 osobom część domu, po 35 m2 każdemu. Sporządzone umowy najmu z odpowiednią datą, aby ubiegać się o dopłaty do czynszu. Problemowych kwestii jest kilka:
1)stroną umowy jest brat!
2) brat jest bez dochodu, czynsz za to lokum nie bagatela 2.000zł (i nie jest to metropolia dużego miasta)
3)jak udokumentować dochody za 2019r., aby ustalić spadek dochodów o 25%, jeśli pan utrzymywał się z oszczędności, aktualnie otrzymuje pomoc od znajomych
4)brak dokumentów potwierdzających wydatek tak wysokiego czynszu
5) czy od zarządcy mogę żądać aktu notarialnego aby udokumentował, że ma prawo do wynajmu tych pomieszczeń?
Miał Ktoś taką sytuację?
Jak to ugryźć. Pomocy.
Iwona1
Praktykant
Od: 05 kwie 2017, 10:23
Zajmuję się: PS/DM

Napisano: 02 kwie 2021, 8:13

Po pierwsze, to idź na wywiad.
Iwona1 pisze:stroną umowy jest brat!
Zapytałabym czy dom nie jest przypadkiem po rodzicach. Wtedy byłoby duże prawdopodobieństwo, ze brat jest współwłaścicielem lub spadkobiercą a nie najemcą.
Zapytałabym, czy za te wszystkie miesiące jest zapłacony podatek od najmu. Może przemyśleliby i wycofali wniosek. Możesz też zgłosić sprawę do Urzędu Skarbowego.
Iwona1 pisze:brat jest bez dochodu, czynsz za to lokum nie bagatela 2.000zł (i nie jest to metropolia dużego miasta)
Czynsz i tak przyrównasz do gminnego, więc wyjdzie niski na te 35 m2. Jednak pytanie, skąd posiada środki na zapłatę tak wysokiego czynszu. Jeśli nie udowodni skąd miał środki, dałabym odmowę z rażącej dysproporcji. Cieżko to udowodnić, ale niech SKO przyjrzy się sprawie.
Iwona1 pisze:ak udokumentować dochody za 2019r., aby ustalić spadek dochodów o 25%, jeśli pan utrzymywał się z oszczędności, aktualnie otrzymuje pomoc od znajomych
Dochodów nie dokumentuje wnioskodawca, tylko pisze oświadczenie o jego wysokości na osobę w 2019 r. Musi podać ile było tych oszczedności (i dopytać skąd je posiadał). Swoją droga chciałabym mieć takich znajomych, którzy płaciliby mi co miesiąc czynsz na 2000 zł :oops: Niech poda dane tych znajomych.
Iwona1 pisze:brak dokumentów potwierdzających wydatek tak wysokiego czynszu
Wystarczy umowa gdzie jest zapisana kwota czynszu (wysłać ją do skarbówki koniecznie !!! - ucieszą się :D ) i podpis zarządcy na wniosku jako potwierdzenie wyokości czynszu. Możesz zarządać dodatkowego potwierdzenia, ze ten czynsz został zapłacony.
Iwona1 pisze: czy od zarządcy mogę żądać aktu notarialnego aby udokumentował, że ma prawo do wynajmu tych pomieszczeń?
Akt notarialny tu nic nie pomoże, raczej nie mamy prawa brać od zarządcy lokalu takie dokumenty.
Ale podstawą jest w tej sytuacji wywiad i oświadczenie o stanie majątkowym. Bez tego nie dasz odmowy. Wtedy SKO może Ci zarzucić, że za mało dowodów zebrałaś.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x