brak decyzji o waloryzacji rent i emerytur- marzec
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe
Stypendia - Kontakt:
brak decyzji o waloryzacji rent i emerytur- marzec
Czy w marcu w związku z brakiem decyzji o waloryzacji rent/emerytur - korespondencja z ZUS jak co roku przychodzi później mogę pisać wniosek o udostępnienie danych o wysokości dochodów do ZUS (czy mam podstawę prawną). Wnioskodawca posiada kilka składników renty i dodatkowo potrącenia komornicze więc z potwierdzenia przekazu pocztowego nie mam możliwości określić kwoty.Proszę o informację co robicie w tej sytuacji?
-
- Referent
- Zajmuję się: FA DM DE
- Kontakt:
Re: brak decyzji o waloryzacji rent i emerytur- marzec
Również proszę!
Bo podstawy prawnej niestety nie mamy ...
Bo podstawy prawnej niestety nie mamy ...

-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Odsyłam po zaświadczenie do ZUS. Nie przyjmuję wniosku bez wypełnionej deklaracji. W niektórych przypadkach przyjmuję ale asekuruje się oświadczeniem, że doniesie w terminie 14 dni (oświadczenie przygotowane pod kątem art. 7 ust. 13). Jeśli nie doniesie - to odmowa.IkaDM pisze: 22 kwie 2025, 13:32 Czy w marcu w związku z brakiem decyzji o waloryzacji rent/emerytur - korespondencja z ZUS jak co roku przychodzi później mogę pisać wniosek o udostępnienie danych o wysokości dochodów do ZUS (czy mam podstawę prawną). Wnioskodawca posiada kilka składników renty i dodatkowo potrącenia komornicze więc z potwierdzenia przekazu pocztowego nie mam możliwości określić kwoty.Proszę o informację co robicie w tej sytuacji?
Do ZUS-u nie ma co wnosić, odpiszą, ze brak podstawy prawnej. Mi jeszcze napisali, że mam iść sobie na wywiad. Pamiętajmy, że to na wnioskodawcy ciąży dostarczenie dokumentów a nie na nas.
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
mówię by dostarczyli zaświadczenie...trochę pomarudzą ale przynoszą 

-
- Podinspektor
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
nie ma takiej potrzeby, ponieważ od 2021r. mamy w ustawie o doda. mieszkaniowych :mogę pisać wniosek o udostępnienie danych o wysokości dochodów do ZUS (czy mam podstawę prawną)
art. 7 ust. 13. W celu weryfikacji informacji i danych zawartych we wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego i w deklaracji, o której mowa w ust. 1, oraz w oświadczeniu, o którym mowa w ust. 2, organ może wezwać wnioskodawcę do przekazania dodatkowych dokumentów potwierdzających te informacje i dane, wyznaczając termin nie krótszy niż 14 dni. Organ może odmówić przyznania dodatku mieszkaniowego w przypadku niedostarczenia wskazanych dokumentów w wyznaczonym terminie.
poza tym to na wnioskodawcy ciąży obowiązek udokumentowania dochodów.
ponad to:
art. 7 ust. 14 Osoba korzystająca z dodatku mieszkaniowego jest obowiązana przechowywać dokumenty, o których mowa w ust. 13, przez okres 3 lat od dnia wydania decyzji o przyznaniu tego dodatku.
-
- Referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
- Kontakt:
nam przynoszą jak co roku zaświadczenia z ZUS- nie ma z tym, problemu;
Oprócz brak decyzji o waloryzacji rent i emerytur- marzec - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
decyzja odmowna
prośba o przeliczenie
WYprowadzka- zarządca.
mieszkanie prywatne-PILNE
czy odestki tez liczymy jako wydatek za czynsz?
Zmiana tytułu prawnego
wydatki na mieszkanie
Zwryfikujcie proszę czy jest ok treść zawiadomienia na minus
przeglądy budowlane, kominiarskie, instal. gaz - czy to wydatek
prośba oo sprawdzenie wyliczenia dodatku mieszkaniowego
CZY LICZYMY DO DOCHODU?
proszę o sprawdzenie
wnioskodawca sie wyprowadził, i zwrot za 1 miesiąc.
czy dochód z wot liczy się do dochodu
PIERWSZY WNIOSEK A ZALEGŁOŚCI
WESOŁYCH i MOKRYCH ŚWIĄT :-)