brak decyzji wojewody a nowy wniosek - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 20 mar 2018, 13:56

Witam. Wnioskodawca składał wniosek w sierpniu 2017 r. zaznaczył ,że przebywa za granicą( Niemcy). Wysłałam wniosek do marszałka. do dziś zero odpowiedzi czy zachodzi koordynacja. Dziś przychodzi wnioskodawca i chce złożyć wniosek bo już przebywa w Polsce. 9 marcu utracił prace w Niemczech. chce złożyć wniosek bez dochodu. Moje pytanie brzmi czy w marcu może składać czy dopiero w kwietniu. Nie mam jeszcze decyzji wojewody więc nie wiem do kiedy ta koordynacja będzie lub nie i czy te pare dni marca też mogą mieć znaczenie. Na pierwsze dziecko nie chce się ubiegać bo za dużo musi przetłumaczyć dokumentów ( miesięczne umowy/świadectwa i pity)i wszystko dokumentować( uzysk zasiłek dla bezrobotnych). Jak mi radzicie co robić . Nigdy nie miałam takiego przypadku. Obawiam się że wnioskodawca będzie miał pretensję że na pierwsze dziecko nie będzie brał choć dokładnie mu wytłumaczono o tym, że musi udokumentować dochody utracone. Pomocy!!!
grosiki
Referent
Od: 10 maja 2017, 10:27
Zajmuję się: św

Napisano: 20 mar 2018, 14:04

skoro już w sierpniu złożył wniosek to drugi raz składać nie może na to samo dziecko, ewentualnie na I dziecko może złożyć.
To co teraz trzeba zrobić to wsiąść od niego oświadczenie od kiedy zakończył prace za granicą, od kiedy przebywa w Polsce ewentualnie inne dokumenty świadectwo pracy itp. i wysłać to do Wojewody, a jeśli złoży wniosek na I dziecko to zapytać jaki jest status wniosku na II dziecko, do kiedy zachodziła koordynacja, bo Pan złożył na I dziecko i poprosić o szybkie potraktowanie sprawy :D i do czasu odpowiedzi Wojewody byłabym ostrożna z wydaniem decyzji na I.
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 20 mar 2018, 14:47

Czyli przyjąć wniosek i oświadczenia i wysłac jeszcze raz do wojewody. czy tylko oswiadczenia. A jeśli otrzymam odpowiedź od wojewody że np. do marca zachodziła koordynacja to na jakiej podstawie wydam decyzję od kwietnia na dziecko skoro mi nie złoży wniosku.
grosiki
Referent
Od: 10 maja 2017, 10:27
Zajmuję się: św

Napisano: 20 mar 2018, 14:58

W sytuacji drugiego dziecka na które wnioskował w sierpniu wojewoda prawdopodobnie odpisze, że koordynacja zachodziła od 01.10.2017 r. do 31.03.2018 r. natomiast od 01.04.2018 r. nie zachodzi i za ten okres będzie można wydać decyzję,
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 20 mar 2018, 14:58

grosiki pisze: A jeśli otrzymam odpowiedź od wojewody że np. do marca zachodziła koordynacja to na jakiej podstawie wydam decyzję od kwietnia na dziecko skoro mi nie złoży wniosku.
Przecież wniosek został złożony w sierpniu 2017 r. na cały okres 2017/18. Więc po uzyskaniu informacji od wojewody, że już nie ma koordynacji, będziesz musiała rozpatrzyć właśnie ten wniosek za pozostałą część okresu.
W decyzji opiszesz, że wniosek złożono, że poszedł do marszałka województwa, za jaki okres ustalono koordynację - w związku z czym gmina zobowiązana jest rozpatrzyć wniosek za pozostałe miesiące.
jollaa
Starszy referent
Od: 27 mar 2017, 12:36
Zajmuję się: SR

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x