Wnioskodawca w zakładzie karnym - co dalej? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 20 mar 2018, 15:29

Pani pobiera u nas pakiet świadczeń, 500 +, rodzinne oraz fundusz. Dziś dostaliśmy informację, że kobieta przebywa w zakładzie karnym (nie nasz teren). Ojciec ma wstrzymane prawa rodzicielskie. Dzieci są trochę z dziadkami, trochę z ojcem. Co dalej zrobić z tym fantem? Uchylić decyzje, bo pani nie sprawuje opieki? Wysłać dokumenty zgodnie z przynależnością do organu właściwego? Miał ktoś taki przypadek?
Młodypracownik
Starszy referent
Od: 22 mar 2017, 10:15
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne

Napisano: 20 mar 2018, 15:32

uchylasz decyzję tylko, my nie mamy obowiązku ani podstawy prawnej coś przekazywać.
renulka
Starszy referent
Od: 04 sie 2017, 8:28
Zajmuję się: św, fa, śr, zdo

Napisano: 21 mar 2018, 8:31

Może ktoś miał taki przypadek?
Młodypracownik
Starszy referent

Napisano: 21 mar 2018, 9:02

ja w ogole to mocno bym sie zastanowila nad tym uchylaniem:) Po pierwsze zaklad karny to nie jest jej nowe miejsce zamieszkania:) zeby przekazywac cos wedlug wlasciwosci, jej miejscem zamieszkania nadal jest wasza gmina, dzieci powinny po jej osadzeniu miec chocby opiekuna prawnego, jesli nie maja to nie bardzo wiem na co by sie powolywac,zeby uchylac jej prawo do swiadczen...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2018, 10:03

kb pisze:ja w ogole to mocno bym sie zastanowila nad tym uchylaniem:) Po pierwsze zaklad karny to nie jest jej nowe miejsce zamieszkania:) zeby przekazywac cos wedlug wlasciwosci, jej miejscem zamieszkania nadal jest wasza gmina, dzieci powinny po jej osadzeniu miec chocby opiekuna prawnego, jesli nie maja to nie bardzo wiem na co by sie powolywac,zeby uchylac jej prawo do swiadczen...
Dzięki za odzew. Też się nad tym zastanawiamy... Pamiętam jak na szkoleniu Mazurkiewicz mówił, że matka nawet z więzienia może się opiekować dzieckiem, listy pisać , itd :lol: Czasem już nie mam siły na to wszystko.
Młodypracownik
Starszy referent

Napisano: 21 mar 2018, 10:07

II SA/Łd 891/17
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 21 mar 2018, 10:19

Nie mam pytań :o
Młodypracownik
Starszy referent

Napisano: 21 mar 2018, 13:42

My mieliśmy taki przypadek. Matka w ZK, sąd nie umieścił dzieci w rodzinie zastępczej tylko określił ich miejsce pobytu.
Uchyliłam to wtedy bo mylnie sądziłam, że nie powinna otrzymywać. Pani z ZK się odwołała i mi to uwalili wszystko.
Teraz wiem, że nawet będąc w ZK matka nadal jest opiekunem prawnym dzieci, jeśli nie ma jasnego postanowienia o umieszczeniu w placówce bądź rodzinie zastępczej czy ustanowienia dziadków opiekunami prawnymi to musisz to wypłacać. Tyle.
EBRSR
Praktykant
Od: 06 lip 2017, 10:54
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR

Napisano: 22 mar 2018, 8:49

EBRSR pisze:My mieliśmy taki przypadek. Matka w ZK, sąd nie umieścił dzieci w rodzinie zastępczej tylko określił ich miejsce pobytu.
Uchyliłam to wtedy bo mylnie sądziłam, że nie powinna otrzymywać. Pani z ZK się odwołała i mi to uwalili wszystko.
Teraz wiem, że nawet będąc w ZK matka nadal jest opiekunem prawnym dzieci, jeśli nie ma jasnego postanowienia o umieszczeniu w placówce bądź rodzinie zastępczej czy ustanowienia dziadków opiekunami prawnymi to musisz to wypłacać. Tyle.
Dziękuję.
Młodypracownik
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x