koordynacja - czy w takim przypadku wysyłacie zapytanie? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 21 mar 2018, 9:23

1.Mam panią, której mąż pracuje poza granicami państwa, z tym że nie ma określonego kraju, to znaczy dzisiaj pracuje w Niemczech a jutro już w innym państwie. Na umowie ma zaznaczone, że pracuje na terenie siedziby firmy, z tym że firma ma siedzibę w Polsce, a wynagrodzenie jest w euro. Zastanawiam się czy nie wysłać do Wojewody z tym, że czy jest sens bo i tak nie ustalą koordynacji bo nie wiedzą do jakiego kraju wysłać. Podzielcie się tajną informacją co robicie w takiej sytuacji??

2.Mam też klientele, która pracuje poza granicami kraju i również nie ma określonego konkretnego kraju, bo to np. kierowca ciężarówki albo monter czegoś tam. Umowa jest z polską firmą a pracuje na terenie np. Unii Europejskiej. Czy w takiej sytuacji wysyłacie zapytanie do Wojewody, czy jest koordynacja??
paulaaa
Stażysta
Od: 30 cze 2017, 8:04
Zajmuję się: SR

Napisano: 21 mar 2018, 10:11

O ile się nie mylę (niech mnie ktoś poprawi) w takich przypadkach powinny strony przedstawić druk A1 z ZUS. Pracodawca powinien wystąpić o to do ZUS. Na tym druku będzie rozpisane co i jak.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 21 mar 2018, 10:26

Tak trzeba wysłać do UW, do wniosku trzeba dołączyć druk A1 wystawiany przez ZUS bo to będzie najprawdopodobniej delegacja. jeśli tego druku nie ma to oświadczenie albo zaświadczenie pracodawcy czy wystąpił o ten druk, jeśli nie ma adresu zamieszkania to może być adres dostaw jeśli jest stały, albo miejsca wykonywanej pracy. Prawdopodobnie koordynacji nie będzie ale niestety przez UW musi przejść.
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x