Brak dochodu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 02 cze 2016, 12:01

Mam pytanie zasadnicze , czy mieliście kiedyś wykazany brak dochodu , lokal bez zadłużenia , odmówiliście DM i SKO po odwołaniu utrzymało decyzję w mocy?Wiem,że to walka z wiatrakami,ale wkurza mnie takie cwaniactwo.
Pozdrawiam
chmiel

Napisano: 02 cze 2016, 12:21

Witam ! w takich przypadkach zawsze przeprowadzamy wywiad , skoro brak zadłużeń to znaczy że były wydatki w tych trzech miesiącach i dajemy odmowę na rażąca dysproporcję jeżeli były opłaty to nie ujawnił w pełni swojej sytuacji materialnej itp.
zek1

Napisano: 02 cze 2016, 12:41

Wywiad to wiadoma rzecz(sam nie wiem po co ten wywiad,czy lodówka jest,tv itp.-tylko głupi wymóg ustawowy).Chodzi mi o stanowiska SKO.
chmiel

Napisano: 02 cze 2016, 13:05

stanowisko SKO właściwe jeżeli organ I instancji uzasadni szczegółowo rażąca dysproporcję , że wydał np. 1500 zl , nie miał oszczedności , nie korzystał z pomocy opieki, nie miał prac dorywczych w deklaracji wykazał zero dochodów to znaczy że nie mówi prawdy i jest jasne jak słońce, że SKO utrzyma w mocy

bo jeżeli nie ma faktycznie dochodów to w pierwszej kolejności powinien udać się do opieki po zasiłek,
decyzje z opieki podstawa ze jest w trudnej sytuacji
zek1

Napisano: 03 cze 2016, 8:17

Dziękuję.Spróbuje.Zobaczymy.Szkoda,że ustawodawca zostawił ustawę samą sobie.Powinno się już ją dawno nowelizować,a nie pozwolić na wyłudzanie naszych pieniędzy.Otrzymywanie dodatku przez prowadzących działalność to jest kpina w biały dzień.Jak to się ma do pobierających głodową emeryturę czy rentę.Pozdrawiam
chmiel

Napisano: 03 cze 2016, 14:30

chmiel prawdę prawisz ale pomnij że psu kości się nie zabiera bo cie pogryzie .... :lol:
nikt mi nie powie że bez pieniędzy można przeżyć przez 3 miesiące
chyba że moja żona taka tempa i nie umie z niczego coś ugotować :evil: :lol: :lol:
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 05 cze 2016, 10:42

Spokojnie. Teoretycznie dochód może by zerowy, przepisy nie zabraniają, SKO raczej też, co więcej — można dać przykłady, nawet z życia.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2016, 9:16

z tego co się orientuję nie ma raczej możliwości dania odmowy dodatku z uwagi na trudną sytuację życiową wnioskodawcy ( patrz "0" dochody) SKO jak i WSA zawsze kierują się celowością naszej ustawy ( w sumie to my też powinniśmy brać pod uwagę ten aspekt 8-) ), a przecież jak wszyscy tu zgromadzeni na tym forum wiemy ustawa nasza choć nie idealna skierowana jest przede wszystkim do osób znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej uniemożliwiającej ponoszenie opłat za lokal w pełnej wysokości.

nam urzędnikom przychodzącym na gotowe już stanowisko pracy bardzo łatwo przychodzi oceniać tych co to od podstaw muszą sobie sami stworzyć stanowisko pracy , płacić zajebiście wysoki ZUS i tak dalej mógłbym mnożyć ( tylko po co :-)).
nie ma potrzeby a nawet nie wypada generalizować, wszak nie wszyscy prowadzący działalność gospodarczą przychodzą do mops czy gops wyłudzić pieniądze także chmielu dałbym na wstrzymanie ...
prowadzenie działalności to nie jest łatwy kawałek chleba i do puki samemu nie pójdzie się na swoje to się tego nie zrozumie. Więc wciąganie pod jedną kreskę zza ciepłego urzędniczego biurka wszystkich tych co działalność prowadzą i traktowanie ich jako wyłudzaczy uważam za co najmniej nie stosowne
brodafix

Napisano: 06 cze 2016, 11:40

Brodafix - nie chce mi się wdawać w polemikę bo szkoda czasu.Ale czy stołek urzędniczy jest taki ciepły?Za marne grosze musimy użerać się z ludźmi.Najlepiej dawać i dzielić nie swoimi pieniędzmi i mieć święty spokój.Widzę ludzi prowadzących działalność,zamiast odprowadzać podatek do US kupują kolejny samochód.Wszyscy narzekają ale żyją sto razy lepiej od nas.Jak ktoś ma zwykłą ludzką wrażliwość i uczciwość to nie przyjdzie po daninę od państwa.Prowadzący działalność(oczywiście nie wszyscy),otrzymują wszelką pomoc społeczną bo dochód wykazywany ich do tego uprawnia.To by było tyle w temacie.
chmiel

Napisano: 06 cze 2016, 12:48

m
usimy użerać się z ludźmi
tutaj się mylisz kolego , nikt do pracy cię nie przymusza , zawsze możesz poszukać lepiej płatnej i mniej stresującej
Jak ktoś ma zwykłą ludzką wrażliwość i uczciwość to nie przyjdzie po daninę od państwa.
no tutaj to już poleciałeś po całości, brakuje ci trochę pokory chyba ...
brodafix

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x