brak dodatku na decyzji a we wniosku zaznaczony do ELMERA - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 5    [ Posty: 41 ]

Napisano: 12 maja 2015, 10:15

wniosek w listopadzie 2014 i we wniosku zaznaczony dodatek z tytułu rehabilitacji decyzja wydana bez dodatku a teraz kobieta przyszla bo sie dopatrzyła ze nie dostaje od listopada pieniędzy ??? jak to zrobić zmiana decyzji
jula sw

Napisano: 12 maja 2015, 10:19

art. 31
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 12 maja 2015, 10:40

W mojej ocenie trudno uznać tę sytuację za odmowę przyznania świadczeń rodzinnych lub ustalenie ich wysokości, będące następstwem błędu, wiec na art. 31 bym się nie powoływał.
Uznałbym raczej, że wniosek w tej części do dnia dzisiejszego nie został rozpatrzony i po prostu wydałbym decyzję o ustaleniu prawa do dodatku.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 12 maja 2015, 11:02

zmiana decyzji z urzędu
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 12 maja 2015, 14:43

Ja bym wydał drugą jak radzi Kronos, zresztą zdarza nam się tak robić. Zmiana tylko jeśli jest co zmieniać, w tej sytuacji imo nie ma, bo dodatek nie był wymieniony w pierwotnej decyzji.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 12 maja 2015, 15:09

Iks pisze:Ja bym wydał drugą jak radzi Kronos, zresztą zdarza nam się tak robić. Zmiana tylko jeśli jest co zmieniać, w tej sytuacji imo nie ma, bo dodatek nie był wymieniony w pierwotnej decyzji.
Dokładnie.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 12 maja 2015, 15:28

Powiedzcie jak to fizycznie zrobić? wszczęcie i decyzja czy zgoda na zmianę i decyzja?
@Miki@

Napisano: 12 maja 2015, 18:33

Iks pisze:Ja bym wydał drugą jak radzi Kronos, zresztą zdarza nam się tak robić. Zmiana tylko jeśli jest co zmieniać, w tej sytuacji imo nie ma, bo dodatek nie był wymieniony w pierwotnej decyzji.
do jednego wniosku dwie decyzje ???? strona złożyła wniosek a organ właściwy wydał decyzję .. źle ją wydał i teraz trzeba ją zmienić by była dobra :D .. dla mnie zmiana decyzji z urzędu
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 12 maja 2015, 19:01

ale z was kombinatorzy, zadzwonić do Pani grzecznie poprosić o przyjście z decyzją, odebrać decyzję, wręczyć Pani poprawną decyzję z data listopadową , zrobić wyplate dodatku za wszytskie miesiące na kwiecień i tyle w temacie, dziekuje do widzenia :)
dsdasdas

Napisano: 13 maja 2015, 8:27

ewalu pisze: do jednego wniosku dwie decyzje ???? strona złożyła wniosek a organ właściwy wydał decyzję .. źle ją wydał i teraz trzeba ją zmienić by była dobra :D .. dla mnie zmiana decyzji z urzędu
Tak, do jednego wniosku dwie decyzje. Tego świadczenia w pierwotnej decyzji nie ma, więc w jakim zakresie ją zmienisz?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 5    [ Posty: 41 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x