Pan w wieku emerytalnym (ok 20 lat pracy) nie chce złożyć wniosku o emeryturę w Zusie. Proponowałam pomoc na wszelkie możliwe sposoby, nawet do ZUSu chciałam z nim jechać - najpierw się umówił, potem wymyślił jakiś powód żeby nie jechać. Uzależniony od alkoholu, żyje w fatalnych warunkach, wymaga leczenia ale nie leczy się. Aktualnie brak ubezpieczenia zdrowotnego. Nie wiem co mam z nim zrobić - dać mu zasiłek stały ? Jeżeli to zrobię to nigdy nie pójdzie do ZUSu..... podpowiedzcie coś, poradzcie.
My mieliśmy identyczną sytuację. Przyznaliśmy zasiłek stały (bo nie chcieliśmy zostawić osoby bez pomocy, a zgodnie z ustawą spełniała przesłanki). Następnie zaczęliśmy mozolną pracę socjalną - kontrakt socjalny, indywidualny plan pomocy osobie, sami wystąpiliśmy o niezbędne dokumenty, pozyskaliśmy świadectwa pracy, wypełniliśmy wniosek, brakowało jedynie podpisu osoby zainteresowanej... itd. To wszystko trwało ponad rok. Osoba była przez nas motywowana i wspierana na wszelkie możliwe sposoby, jednak uparła się i nie złożyła wniosku. Po tym wszystkim wydaliśmy decyzje uchylającą zasiłek stały z powodu braku współpracy i nie podejmowania działań w celu poprawy swojej sytuacji oraz nie wykorzystania wszystkich możliwości... Nasze działania dokładnie opisaliśmy w decyzji i SKO podtrzymało naszą decyzję. A my mamy czyste sumienie, że chcieliśmy pomóc...
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Ja załatwiałem emeryturę dla swojej podopiecznej. W jej imieniu, bo sama miała z tym trudności. Wystarczy, że podpisze Ci pełnomocnictwo (na zwykłej kartce - nie trzeba notariusza). Jeździłem po zakładach pracy, wysyłałem pisma o zaświadczenia o poborach, sam stawiłem się w ZUS i złożyłem dokumenty (choć wniosek mi inblanco podpisała). Emeryturę dostała bez problemu. Wystaraj się by Ci podpisał pełnomocnictwo i to wystarczy (no i później raz tylko wniosek parafował, no ale jak mu go pod nos podstawisz to chyba się nie będzie boczył, że nie chce pieniędzy od ZUS)
Dziękuję bardzo za podzielenie się własnymi doświadczeniami. Zabieram się do roboty, zacznę od kontraktu socjalnego i przyznania zasiłku stałego. Serdecznie pozdrawiam
Ja tez wszystko sama załatwiałam, włacznie z zawiezieniem podpisanego wniosku do ZUS, a wywiady podpisuje? czym uzasadnia odmowe podpisu wniosku o emeryture?