Brak emerytury i co dalej ???? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 29 lis 2018, 10:34

Pan w wieku emerytalnym (ok 20 lat pracy) nie chce złożyć wniosku o emeryturę w Zusie. Proponowałam pomoc na wszelkie możliwe sposoby, nawet do ZUSu chciałam z nim jechać - najpierw się umówił, potem wymyślił jakiś powód żeby nie jechać. Uzależniony od alkoholu, żyje w fatalnych warunkach, wymaga leczenia ale nie leczy się. Aktualnie brak ubezpieczenia zdrowotnego. Nie wiem co mam z nim zrobić - dać mu zasiłek stały ? Jeżeli to zrobię to nigdy nie pójdzie do ZUSu..... podpowiedzcie coś, poradzcie.
AsiaPT
Praktykant
Od: 26 kwie 2017, 9:28
Zajmuję się: PS

Napisano: 29 lis 2018, 12:02

Na początek kontrakt socjalny - założeniem ma być załatwienie sprawy w ZUS
bet2017
Stażysta
Od: 05 lip 2017, 13:48

Napisano: 29 lis 2018, 13:08

My mieliśmy identyczną sytuację. Przyznaliśmy zasiłek stały (bo nie chcieliśmy zostawić osoby bez pomocy, a zgodnie z ustawą spełniała przesłanki). Następnie zaczęliśmy mozolną pracę socjalną - kontrakt socjalny, indywidualny plan pomocy osobie, sami wystąpiliśmy o niezbędne dokumenty, pozyskaliśmy świadectwa pracy, wypełniliśmy wniosek, brakowało jedynie podpisu osoby zainteresowanej... itd. To wszystko trwało ponad rok. Osoba była przez nas motywowana i wspierana na wszelkie możliwe sposoby, jednak uparła się i nie złożyła wniosku. Po tym wszystkim wydaliśmy decyzje uchylającą zasiłek stały z powodu braku współpracy i nie podejmowania działań w celu poprawy swojej sytuacji oraz nie wykorzystania wszystkich możliwości... Nasze działania dokładnie opisaliśmy w decyzji i SKO podtrzymało naszą decyzję. A my mamy czyste sumienie, że chcieliśmy pomóc...
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Julia32
Referent
Od: 17 mar 2016, 9:51

Napisano: 29 lis 2018, 16:10

Ja załatwiałem emeryturę dla swojej podopiecznej. W jej imieniu, bo sama miała z tym trudności. Wystarczy, że podpisze Ci pełnomocnictwo (na zwykłej kartce - nie trzeba notariusza). Jeździłem po zakładach pracy, wysyłałem pisma o zaświadczenia o poborach, sam stawiłem się w ZUS i złożyłem dokumenty (choć wniosek mi inblanco podpisała). Emeryturę dostała bez problemu. Wystaraj się by Ci podpisał pełnomocnictwo i to wystarczy (no i później raz tylko wniosek parafował, no ale jak mu go pod nos podstawisz to chyba się nie będzie boczył, że nie chce pieniędzy od ZUS)
Horus
Praktykant
Od: 04 sty 2018, 16:12

Napisano: 30 lis 2018, 9:19

Horus - u nas pełnomocnictwa nie chciała podpisać, wypełnionego wniosku też nie...
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Julia32
Referent
Od: 17 mar 2016, 9:51

Napisano: 04 gru 2018, 10:06

Dziękuję bardzo za podzielenie się własnymi doświadczeniami. Zabieram się do roboty, zacznę od kontraktu socjalnego i przyznania zasiłku stałego. Serdecznie pozdrawiam :)
AsiaPT
Praktykant
Od: 26 kwie 2017, 9:28

Napisano: 04 gru 2018, 11:58

Ja tez wszystko sama załatwiałam, włacznie z zawiezieniem podpisanego wniosku do ZUS, a wywiady podpisuje? czym uzasadnia odmowe podpisu wniosku o emeryture?
Hipolita
Awatar użytkownika
Referent
Od: 11 sie 2017, 13:42
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 04 gru 2018, 12:16

Widocznie bardziej lubi łopiekę.
ttt
Podinspektor
Od: 10 paź 2017, 10:58
Zajmuję się: pomoc społeczna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]