Dzień dobry,
Zrezygnowałam z pracy na etacie i pobieram świadczenie pielęgnacyjne w związku z opieką nad niepełnosprawnym dzieckiem. Napisałam powieść (pisałam wieczorami, dla przyjemności- jako forma odreagowania po ciężkim dniu z dzieckiem ze specjalnymi potrzebami, nie było to pisanie na zlecenie) . Po namowach kilku osób wysłałam powieść do wydawnictwa nie robiąc sobie zbyt wielkich nadziei. Okazało się jednak, że chcą ją wydać i proponują mi umowę.
Zdaję sobie sprawę, że będę musiała w rozliczeniu PIT wykazać dochód jaki uzyskałam w wyniku udzieleniu licencji wydawnictwu.
Nie wiem tylko, czy przez to nie zostanie odebrane mi prawo do świadczenia. Wiem, że pobierając świadczenie nie można podejmować żadnej pracy zarobkowej, w tym umowy zlecenie i o dzieło.
Jednak umowa licencyjna to zupełnie inny typ umowy i w moim przypadku nie dotyczy zlecenia na napisanie książki,bo książka jest już gotowa, więc chodzi tylko o udzielenie licencji/przekazanie praw na nią wydawnictwu. (w moim przypadku w grę będzie wchodzić licencja)
Druga sprawa- poza zaliczką oferowaną przez wydawnictwo, nie mam gwarancji, że uzyskam jakikolwiek dochód z tytułu sprzedaży książki. Jeśli okaże się ona klapą, wtedy nie zarobię nic.
Nie chciałabym sytuacji, gdy np. umowę z wydawnictwem na przekazanie licencji podpisuję na 5lat, z dniem 1stycznia, książka zostaje wydana dopiero w maju, a pierwsze wpływy z niej (o ile w ogóle będą) otrzymuję we wrześniu, a jednak muszę zrezygnować ze świadczenia na całe pięć lat, już tego 1stycznia i jestem bez dochodu.
Znalazłam w internecie poradę prawną mówiącą, że osoba bezrobotna może mieć przychód z innych źródeł niż praca zarobkowa np.wynajem mieszkania, sprzedaż cennego przedmiotu, tantiemy z działalności artystycznej, jednak wysokość dochodu nie może być większa niż połowa najniższej krajowej. Nie wiem jednak jak to się ma do osób pobierających świadczenie pielęgnacyjne.
Znalazłam też taką poradę:
Umowa o dzieło, każda umowa na mocy której ma pan stworzyć dzieło- dyskwalifikuje pana jako bezrobotnego. Umowa sprzedaży praw autorskich do stworzonego dzieła nie dyskwalifikuje pana jako bezrobotnego (choć tu przyznam, że spotkałam się z różnymi interpretacjami organów administracyjnych, głównie z tego powodu, że różnie odczytują umowy o przekazanie praw autorskich, myląc je z umowami o dzieło, a czasem umowy są tak skonstruowane, że wskazują raczej na umowę o dzieło z przeniesieniem praw autorskich- a to zupełnie dwie różne rzeczy).
Problematyczna jest też zaliczka, którą dostanę od razu po podpisaniu umowy, bo to jednak uzyskanie przeze mnie dochodu. Z drugiej strony wyczytałam, że osoby pobierające świadcz.pielęgnacyjne mogą, na przykład, wynajmować mieszkanie i mieć dochód z tego tytułu i jeśli nie jest to działalność gospodarcza to nadal mają prawo do pobierania świadczenia. Tak więc wydaje się, że przy pobieraniu świadczenia osiąganie jakiegoś dochodu jest możliwe, ale pewności nie mam.
Będę wdzięczna za każdą radę.