brak kwalifikacji mojego kierownika

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
św-pomoc
Referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

brak kwalifikacji mojego kierownika

Post autor: św-pomoc »

Witajcie. Ostatnio pracowałam przez jakiś czas w jednym OPS'e i teraz dowiedziałam się, że na stanowisko kierownika OPS przyjęli jakąś kobietę z gminy sąsiedniej. Wiem, że nie posiada ona 3letniego stażu pracy w pomocy społecznej o którym mowa w ustawie. Pracowała przez ostatnie 5 lat przy świadczeniach alimentacyjnych i świadczeniach rodzinnych. Powiedzcie gdzie mogę zgłosić sprawę. Takie zatrudnienie jest niezgodne z wykładnią prawa. Wystąpiłam z wniosek o udostępnienie danych ale odpisali mi, że spełnia wymogi ujęte w ustawie. ale nie chcieli przekazać skanów dokumentów które by to potwierdziły zasłaniając się tym, że to nie są dokumenty urzędowe tylko pracownicze i nie mogą mi ich udostępnić. a doskonale wiem, że takie dokumenty osoby zatrudnionej na stanowisku publicznym są dokumentem publicznym.
św-pomoc
Referent
Kontakt:

Re: brak kwalifikacji mojego kierownika

naprawdę nikt, nie ma nic do powiedzenia ?
12groszy
Stażysta
Zajmuję się: Pomoc Społeczna
Kontakt:

Post autor: 12groszy »

Podejrzenie popełnienia przestępstwa zgłasza sie na policję lub prokuraturę z tego co kojarzę.

Za bardzo się jednak na tym nie znam.
ttt
Podinspektor
Zajmuję się: pomoc społeczna
Kontakt:

Post autor: ttt »

Po co Ci to dochodzenie.Zemsta. Za to odpowiada osoba, która ją zatrudnia.
Horison
Praktykant
Zajmuję się: Praca w domu

Post autor: Horison »

Wygląda to jakbyś chciała się zemścić, organem wyżej jest Gmina, pózniej Wojewoda. Skąd możesz wiedzieć, gdzie pracowała i ile pracowała, czym się zajmowała. Przecież OPSy też mają nadzory z województwa co jakiś czas.
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

św-pomoc pisze: 23 lis 2021, 22:40 Witajcie. Ostatnio pracowałam przez jakiś czas w jednym OPS'e i teraz dowiedziałam się, że na stanowisko kierownika OPS przyjęli jakąś kobietę z gminy sąsiedniej. Wiem, że nie posiada ona 3letniego stażu pracy w pomocy społecznej o którym mowa w ustawie. Pracowała przez ostatnie 5 lat przy świadczeniach alimentacyjnych i świadczeniach rodzinnych. Powiedzcie gdzie mogę zgłosić sprawę. Takie zatrudnienie jest niezgodne z wykładnią prawa. Wystąpiłam z wniosek o udostępnienie danych ale odpisali mi, że spełnia wymogi ujęte w ustawie. ale nie chcieli przekazać skanów dokumentów które by to potwierdziły zasłaniając się tym, że to nie są dokumenty urzędowe tylko pracownicze i nie mogą mi ich udostępnić. a doskonale wiem, że takie dokumenty osoby zatrudnionej na stanowisku publicznym są dokumentem publicznym.
Można to skarżyć do WSA, że informacja nie została w pełni udzielona.
https://www.prawo.pl/samorzad/informacj ... 11466.html
https://www.prawo.pl/samorzad/dokumenty ... 11517.html
https://www.prawo.pl/samorzad/umowa-o-p ... 10188.html
Takich spraw jest wiele gdzie się organy powołują na to, że niby nie są to dokumenty urzędowe.
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

ttt pisze: 24 lis 2021, 13:46 Po co Ci to dochodzenie.Zemsta. Za to odpowiada osoba, która ją zatrudnia.
Zemsta czy nie, błąd czy patologia, nie powinny mieć miejsca.
12groszy
Stażysta
Zajmuję się: Pomoc Społeczna
Kontakt:

Post autor: 12groszy »

Szarak pisze: 24 lis 2021, 14:14 Zemsta czy nie, błąd czy patologia, nie powinny mieć miejsca.
Pełna zgoda.

Ale wydaje się, żę faktycznie pracodawca nie może przekazywać dokumentów prywatnych pracownika. Informacja publiczna swoją drogą, ale rodo swoją.

Chociaż tutaj jest osoba pełniącą funkcję publiczna było nie było hmmm ... więc informacja powinna być kompletna.

Niech się sądy wypowiadają :)
św-pomoc
Referent
Kontakt:

12groszy pisze: 24 lis 2021, 14:32
Szarak pisze: 24 lis 2021, 14:14 Zemsta czy nie, błąd czy patologia, nie powinny mieć miejsca.
Pełna zgoda.

Ale wydaje się, żę faktycznie pracodawca nie może przekazywać dokumentów prywatnych pracownika. Informacja publiczna swoją drogą, ale rodo swoją.

Chociaż tutaj jest osoba pełniącą funkcję publiczna było nie było hmmm ... więc informacja powinna być kompletna.

Niech się sądy wypowiadają :)
Są dokumenty prywatne ale są tez takie, które akurat w tym przypadku są informacją publiczną bo wymagają tego przepisy. Mowa o dyplomie ukończenia szkolenia oraz dokument potiwerdzający staż pracy owej kierowniczki
malinkka
Referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: malinkka »

Jak chcesz ruszyć sprawę, to nie kłóć się z gminą/opsem o to co powinni udostępnić, bo szkoda czasu. Jak źle się zasłaniają przepisami to tylko droga sądowna.

Napisz od razu do UW. Tak zdetronizowano u nas szefową - bez uprawnień - przyjaciółkę prezydenta.
Ab alio expectes, alteri quod feceris
ODPOWIEDZ