brak możliwości przeprowadzenia wywiadu - osoba niepełnospra - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 03 lis 2017, 11:58

Co robicie w przypadku gdy przeprowadzacie aktualizację wywiadu na usługi opiekuńcze a osoba nie jest w stanie podpisać wywiadu? odmawia podpisywania czegokolwiek (z powodu demencji) a nie jest ubezwłasnowolniona?
Level4
Stażysta
Od: 17 maja 2017, 12:08
Zajmuję się: pracownik socjalny, sekretarz Zespołu Interdyscyplinarnego

Napisano: 03 lis 2017, 12:59

Level4 pisze:Co robicie w przypadku gdy przeprowadzacie aktualizację wywiadu na usługi opiekuńcze a osoba nie jest w stanie podpisać wywiadu? odmawia podpisywania czegokolwiek (z powodu demencji) a nie jest ubezwłasnowolniona?
A to nie jest tak proszę Państwa, że przeprowadzając wywiad w miejscu zamieszkania osoby,bezpośrednio rozmawiając z nią, nie stwierdza się de facto tożsamości tej osoby? Mnie się wydaje, że tak. Zastosowanie mają tutaj przepisy np. z art. 50 § 3 Kodeksu postępowania administracyjnego.
Adnotację dałabym " podpis niemożliwy" a następnie złożyłabym podpis swój oraz opiekuna faktycznego osoby starszej.
anna kern.

Napisano: 03 lis 2017, 13:16

Po co art. 50 § 3, który mówi, że w przypadkach, w których osoba wezwana nie może stawić się z powodu choroby, kalectwa lub innej niedającej się pokonać przeszkody, organ może dokonać określonej czynności lub przyjąć wyjaśnienie albo przesłuchać osobę wezwaną w miejscu jej pobytu, jeżeli pozwalają na to okoliczności, w jakich znajduje się ta osoba. Chodzi przecież o wywiad a nie o wezwanie...
mimi87
Praktykant
Od: 26 kwie 2017, 16:45
Zajmuję się: PS

Napisano: 03 lis 2017, 14:12

W praktyce robimy tak, że wpisujemy podpis niemożliwy i z rozporządzenia w sprawie rodzinnego wywiadu środowiskowego wpisujemy § 4. W przypadku gdy o przyznanie świadczenia ubiega się osoba, do której mają zastosowanie przepisy ustawy z dnia19 sierpnia 1994 r. o ochronie zdrowia psychicznego (Dz. U. z 2016 r. poz. 546, 960 i 1245), i nie można, ze względu na stan jej zdrowia, uzyskać podczas wywiadu wymaganych informacji lub dokumentów, o których mowa w art. 107 ust. 5b ustawy,pracownik socjalny odnotowuje ten fakt w kwestionariuszu wywiadu.
mimi87
Praktykant
Od: 26 kwie 2017, 16:45
Zajmuję się: PS

Napisano: 03 lis 2017, 14:58

Z Pani wywodu wynika, że podziela Pani moją opinię. Art.j/w podałam celem zobrazowania sytuacji, nie sygnowałam nim swojej wypowiedzi, ponieważ nie ma przypisu bezpośrednio regulującego tę kwestię, zresztą nie ma potrzeby. Pracownik socjalny jest przedstawicielem organu Gminy, który potwierdza pewną okoliczność i tyle " niemożliwy brak podpisu" pod wywiadem o usługi opiekuńcze.
anna kern.

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x