Witam. Otrzymaliśmy z ZUS odpowiedź na okw-d w sprawie wskazania kwoty netto dodatkowych świadczeń rocznym. W piśmie ZUS wskazuje tylko kwotę brutto 1588,44 zł, jednocześnie informuje, że kwota ta zawierała się w łącznym wyrównaniu z tytułu wypłaty przyznanego świadczenia rentowego od sierpnia 2021.W związku z czym nie ma możliwości wskazania kwoty netto 13.
Dochód wnioskodawcy balansuje między zł za zł lub odmową. Jak możemy prawidłowo ustalić dochód.
brak możliwości wskaznaia kwoty netto 13-tki
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
Re: brak możliwości wskaznaia kwoty netto 13-tki
Może poproś osobę o decyzję, często jest tam rozpisane co i jak jest policzone i wypłacane
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Storna właśnie mnie poinformowała, że decyzji nie ma.
Zastanawiam się nad kolejnym wnioskiem UKW-D. Wydaje mi się, że takie dane powinni mieć możliwość wskazać. Co o tym myślicie?
Zastanawiam się nad kolejnym wnioskiem UKW-D. Wydaje mi się, że takie dane powinni mieć możliwość wskazać. Co o tym myślicie?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR/CP
- Kontakt:
Z tymi emeryturami to nie wiadomo czego już się trzymać , bo 13 emerytury praktycznie każdy miał takie same ale 14 emerytury juz nie .. i mimo że ktoś przedłoży decyzję z ZUS/KRUS to nie wiadomo ile dostał tak naprawdę na rękę :/ i ja juz kompletnie nie wiem jak to liczyć .. ktoś już wziął się za takie wnioski i liczy te emerytury ? Jeśli tak to chętnie bym się dowiedziała 

-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
u nas w sprawie każdego emeryta wysyłamy okw-d z pytaniem o 13 i 14 netto. Od dochodu MF odejmujemy dodatkowe świadczenia netto oraz całą składkę zdrowotną. Nie prosimy o decyzję. Łatwiej i szybciej zawnioskować do ZUS.
Na 150 przerobionych wniosków trafił nam się tylko jeden problem w wyliczeniem dochodu jak powyżej.
Na 150 przerobionych wniosków trafił nam się tylko jeden problem w wyliczeniem dochodu jak powyżej.
Oprócz brak możliwości wskaznaia kwoty netto 13-tki - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
Bon - pytanie
BON zapotrzebowanie na środki
Czy ustawa o bonie energetycznym ma zmiany?
Bon energetyczny a CEEB
Działają Wam weryfikacje MinFin?
nowe źródło
wezwanie do rozliczenia się z US
brak zgłoszenia pompy ciepła
Składki, 13tki, 14tki - mundurówka
Odmowa podwyższonego dodatku. Przyznanie kwoty podstawowej.
pit 38 bon energetyczny
wzór decyzji na korektę bonu energetycznego
ile dziennie
BON SRON
błąd w informacji na bon
BE- świadczenie pielęgnacyjne