Brak możliwości zrobienia wywiadu - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 04 maja 2015, 12:22

Mam taki problem.
Dłużnik przebywa w zakładzie na kształt Monaru, tylko z oddziałem opiekuńczo-leczniczym. Ma pełną gamę chorób i nie ma możliwości, żeby przybył na wywiad.
W ośrodku jest pracownik socjalny, ale nie przeprowadzi wywiadu (nikt mu za to nie płaci). Ja na wywiad nie pojadę ( nikt mi za to nie płaci).
Co w takiej sytuacji zrobić? Na razie stanęło na tym, że ośrodek (na wniosek dłużnika) przyśle nam informację, że jest tak i tak. Czy powinnam wszcząć mimo wszystko postępowanie w sprawie uznania dłużnika za uchylającego się? Jak to potraktować?
kawa i ciasto

Napisano: 04 maja 2015, 12:54

czy ten ośrodek jest na twoim terenie?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 04 maja 2015, 13:04

Znajduje się na terenie mojej gminy.
kawa i ciasto

Napisano: 04 maja 2015, 13:06

a korzysta z pomocy społecznej ? jak tak to napisz o udzielenie informacji z ich wywiadu środowiskowego
asiak

Napisano: 04 maja 2015, 13:07

to bierzesz delegację i pomykasz na wywiad :twisted:
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 04 maja 2015, 13:11

Aaaa ma zasiłek stały, u mnie ma też ZP.

Elmer - delegację? Phi. Najlepiej za darmo, po godzinach, własnym samochodem. Wtedy tak.
kawa i ciasto

Napisano: 04 maja 2015, 13:14

KPA:
Art. 50. § 1. Organ administracji publicznej może wzywać osoby do udziału w podejmowanych czynnościach i do złożenia wyjaśnień lub zeznań osobiście, przez pełnomocnika, na piśmie lub w formie dokumentu elektronicznego, jeżeli jest to niezbędne dla rozstrzygnięcia sprawy lub dla wykonywania czynności urzędowych.

§ 2. Organ obowiązany jest dołożyć starań, aby zadośćuczynienie wezwaniu nie było uciążliwe.

§ 3. W przypadkach, w których osoba wezwana nie może stawić się z powodu choroby, kalectwa lub innej niedającej się pokonać przeszkody, organ może dokonać określonej czynności lub przyjąć wyjaśnienie albo przesłuchać osobę wezwaną w miejscu jej pobytu, jeżeli pozwalają na to okoliczności, w jakich znajduje się ta osoba.

Delegacja i zwrot kosztów. Wiosna jest, wycieczki nie są złe
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 04 maja 2015, 13:20

Elmer, o delegacji zapomnij. Nie ma możliwości, jeśli już - pojadę za friko. Tego wolałabym uniknąć, bo ja się nie pisałam na wyjazdy do agresywnych kolesi, to jest rola socjalnych. Raz tam byłam i więcej nie zamierzam, to nie moja bajka i już.

Poza ty jest to nie fair wobec innych dłużników, którzy są schorowani i nie mogą przybyć na wywiad. Wiem, że są chorzy ale nie mam oficjalnej informacji, dłużnik się nie odzywa ani nikt z rodziny nie informuje, więc uznaję dłużnika za uchylającego się. Psu na budę działania, bo wiadomo, że prokuratura umorzy.
kawa i ciasto

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x