od kiedy żądać zwrotu - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 04 maja 2015, 10:49

okazało się że kobieta pobierała świadczenia z FA i jednocześnie przyjmowała wpłaty od dłużnika w wysokości zasądzonych alimentów - 450,00 zł.
Dłużnik dokonał I wpłaty na konto wierzycielki
- 12/11/2013 w kwocie 600 zł ( w tytule napisał wyrównanie za IX i X 2013)
- 29/11/2013 w kwocie 450 zł. - od tej wpłaty płaci po 450 zł. do dnia dzisiejszego
Prawnik dłużnika zgłosił to w m-cu marzec br. także musi wierzycielka oddać świadczenia do lutego 2015 roku.
Czy od wierzyciela żądać zwrotu od września 2013 roku?
Czy od listopada 2013 roku w wysokości 450,00 zł. itd.
aga978

Napisano: 04 maja 2015, 11:30

a czy w tytule przelewów lub wpłat było słowo "alimenty"
abc

Napisano: 04 maja 2015, 11:48

tak jak najbardziej w tytułach było wyraźnie napisane alimenty i na czyją rzecz.
aga978

Napisano: 04 maja 2015, 11:54

ja bym żądała od listopada, bo wtedy faktycznie otrzymała alimenty.

ja też proszę o pomoc i może w drodze rewanżu ktoś mi pomoże: Mam taki przypadek: Matka mieszkała dotychczas z trojgiem dzieci i pobierała FA na troje dzieci. Dzisiaj przyszła i oświadczyła że od 1 maja zmieniła miejsce zamieszkania i obecnie zamieszkuje tylko z jednym dzieckiem, dwoje pozostałych dzieci wróciło do ojca i z nim mieszka. Rozumiem że mam wstrzymać Fa na te dwoje dzieci, które mieszkają z ojcem, tylko mam problem na jakiej podstawie? Nadmieniam że dochód po przeliczeniu na dwie osoby nie przekroczy . Klientka napisała mi oświadczenie że dwoje dzieci mieszka z ojcem i są na jego utrzymaniu.
czy ma znaczenie fakt że osoba uprawniona do FA mieszka z dłużnikiem , który utrzymuje tą osobę??????
abc

Napisano: 04 maja 2015, 13:07

jeżeli napisała prośbę o uchylenie decyzji na 2-je dzieci to zrobiłabym decyzję na podstawie 155 kpa
aga978

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem