Matka mieszkała dotychczas z trojgiem dzieci i pobierała FA na troje dzieci. Dzisiaj przyszła i oświadczyła że od 1 maja zmieniła miejsce zamieszkania i obecnie zamieszkuje tylko z jednym dzieckiem, dwoje pozostałych dzieci wróciło do ojca i z nim mieszka. Rozumiem że mam wstrzymać Fa na te dwoje dzieci, które mieszkają z ojcem, tylko mam problem na jakiej podstawie? Nadmieniam że dochód po przeliczeniu na dwie osoby nie przekroczy . Klientka napisała mi oświadczenie że dwoje dzieci mieszka z ojcem i są na jego utrzymaniu. Proszę o pomoc !!!
jeżeli obowiazek aliemtnaycjny nie został zniesiony to samo zamieszkiwanie niczego nie zmienia - dzis mieszkaja z ojcem za tydzien z matka. Jezeli kobieta uczciwie nie chce brac FA to niech złoży rezygnację na ta dwójeczkę a jesli nie to niech tatuś czym prędzej wniesie sprawę do sądu o zniesienie obowiazku aliemntacyjnego i np. o zasadzenie alimentów od matki
uchylenie oczywiscie na wniosek strony generalnie jezeli nie złozy rezygnacji to nie ma podstaw do uchylenia bo dzieci dla ktorych przyznane jest FA nie utracily uprawnien a matka moze fa przekazywac ojcu na ich utrzymnie (paradoks) i nie sa tez marnotrawione. jezeli rezygnacji nie zlozy to staralbym sie dotrzec do dluznika i poiwedziec mu jak to bedzie wygladalo - ze ona kase bierze a jemu dlug i odsteki rosna i niech szybko cos z tym zrobi