Brak odpowiedzi od pracodawcy na wniosek o udostępnienie dan - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 23 lis 2018, 15:19

Proszę o pomoc jakie poczynić kroki w momencie gdy pracodawca nie odpowiedział na pismo o udostępnienie danych osobowych w postaci wystawienia zaświadczenia.
Czy to prawda, iż możemy powołać się na art. 60 ustawy z dnia 10.05.2018 r. o ochronie danych osobowych ( Dz. U. z 2018 r. poz. 1000 z późn. zm.) i zwrócić się z pisemną prośbą o interwencję do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych?
EB44
Praktykant
Od: 09 sie 2018, 9:51
Zajmuję się: inspektor ds. świadczenia wychowawczego

Napisano: 23 lis 2018, 15:51

zgadza się
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 23 lis 2018, 16:03

A przykładowe pismo jakie można wysłać do Prezesa Urzędu Ochrony danych osobowych?
EB44
Praktykant
Od: 09 sie 2018, 9:51
Zajmuję się: inspektor ds. świadczenia wychowawczego

Napisano: 26 lis 2018, 9:01

Ja od pracodawcy dostałam pisemną odmowę udzielenia informacji, zadzwoniłam tam i zapytałam jaka jest podstawa do odmowy udzielenia informacji, sekretarka mi przekazała że po prostu tak szef kazał, więc jej powiedziałam że jeszcze raz zwrócimy się do nich a jeśli nie odpowiedzą to podejmiemy dalsze kroki, napisałam ponownie do pracodawcy, tylko już zwykłym pismem z informacją że wnoszę ponownie a w pouczeniu:
Art. 24. Ust. 2. Ustawy z dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci (Dz. U. z 2017 r., poz. 1851 ze zm.) Pracodawcy, właściwe jednostki organizacyjne podległe Ministrowi Obrony Narodowej, ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych, Szefowi Agencji Wywiadu, Szefowi Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Ministrowi Sprawiedliwości, podmioty wypłacające uposażenie osobom w stanie spoczynku lub uposażenie rodzinne, jednostki, które zawarły umowę agencyjną lub umowę zlecenia albo umowę o świadczenie usług, rolnicze spółdzielnie produkcyjne, właściwe organy finansowe, organy emerytalne lub rentowe oraz urzędy administracji rządowej i samorządowej są obowiązani wydawać zaświadczenia niezbędne do ustalenia prawa do świadczenia wychowawczego.
Art. 60. Ustawy z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2018 r., poz. 1000) postępowanie w sprawie naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, zwane dalej „postępowaniem”, jest prowadzone przez Prezesa Urzędu
Nieudzielenie ww. informacji może spowodować naruszenie przepisów ustawy z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2018 r., poz. 1000), co będzie wiązało się ze skierowaniem sprawy do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

po tym pismie pracodawca odpowiedział i przesłał wzystko o co prosiliśmy i to bardzo szybko :)
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x