brak ojca:) - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 27 kwie 2015, 13:43

dziewczyna 18 lat urodziła własne dziecko. W akcie urodzenia podała swoje nazwisko bo ojciec nie chciał uznać dziecka.
1. Najpierw powinna doprowadzić akt urodzenia do ładu prawda?? albo akt zupełny albo ojciec w akcie urodzenia
Do chwili kiedy tego nie wyprostuje nie mogę przyjąć wniosku o zasiłek rodzinny, prawda???
CZy dobrze myślę ???
kasika

Napisano: 27 kwie 2015, 13:53

jezeli ojciec dziecka jest neiznany zgodnie z art. 42 to placisz babeczce samotne. jak ustali ojcostwo ma Ci zglosic i wtedy zmienisz decyzje
gosiula.

Napisano: 27 kwie 2015, 14:06

gosiula. pisze:jezeli ojciec dziecka jest neiznany zgodnie z art. 42 to placisz babeczce samotne. jak ustali ojcostwo ma Ci zglosic i wtedy zmienisz decyzje
art 42 jakiej ustawy???
ale ona na chwilę obecną ma w akcie urodzenia dziecka wpisane swoje nazwisko. wydaje mi się ze zeby dostać samotne musiałaby mieć akt zupełny prawda??
kasika

Napisano: 27 kwie 2015, 14:08

ja przyznając dod. z tyt. samotnego wych. dziecka żądam zupełnego aktu urodzenia dziecka
art. 42 ust. 2 ustawy prawo o aktach stanu cywilnego
gosiula.

Napisano: 27 kwie 2015, 14:11

no właśnie ja też a ta dziewczyna nie ma aktu zupełnego tylko poszła do USC i zapisała dziecko na siebie bo ojciec sie nie przyznaje. a teraz przyszła i chce rodzinne u nas. wieć powiedziałam że musi ustalić najpierw ojca dziecka albo jest i dostarczyc jego dochody albo nie ma i przedstawić akt zupełny.
zastanawiam sie tylko czy dobrze jej powiedziałam??
kasika

Napisano: 27 kwie 2015, 14:15

no to niech podejdzie do USC i poprosi o wydanie zupełnego aktu urodzenia dziecka to jej wydadzą... a jak pozniej ustali ojcostwo i zasądzi alimnety to bedziesz uchylac dodatek....
gosiula.

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x