Witam mam pytanie jak postąpić w takiej sytuacji. W lokalu brakuje C.O C.W oraz gazu przewodowego. Pani ma wypowiedziana umowę z energetyka na odbiór Energi, bark światła itd.Energii nie ma już kilka miesięcy. Czy należny wyliczyć ryczałt za brak mediów czy tylko wyliczyć dodatek mieszkaniowy bez ryczałtu ( nie mam stawki za KwH)?
Ten temat jest prawdziwą zmorą . Nigdy nie wiedziałam jak to ugryźć...
Miałam też sprawę w SKO, gdzie stwierdzono, że nie można pozbawić człowieka ryczałtu na zakup opału tylko dlatego, ze ma odcięty dopływ energii. Kazano naliczyć wydatki ryczałtowe według stawki z faktury, kiedy usługa była świadczona. Tylko co, jeśli ta usługa była świadczona 10 lat temu? Ani wnioskodawca ani zakład energetyczny nie posiada faktur sprzed tylu lat. Mało tego. Zostałam pouczona, ze to na instytucji przyjmującej wniosek spoczywa obowiązek skompletowania akt. Nakazano mi zwrócić się do Energi o przesłanie duplikatu faktury. Odpisali, ze nie posiadają i przysłali cennik. Więc klient może przynieść goły wniosek a my mamy załatwiać dokumenty?
Więc , jesli brać pod uwagę instrukcję postępowania SKO, to powinnaś wziąć fakturę/cennik z czasów, kiedy usługa dostawy energii była świadczona. Z tego dokumentu policzyć stawkę za 1 kWH. Chyba, ze pokusisz się o odmowę, niech klient się odwoła. Będziesz znała stanowisko Waszego SKO.
Dziękuję za odpowiedź, a mogłabyś mi na maila wysłać Twoje orzecznictwo z SKO?
albo podać sygnaturę to znajdę w necie.
PS. Tak, najlepiej to przyjąć wniosek,a resztę samemu załatwiaj, a najlepiej pójść samemu do zarządcy:):)