zarządca nie podpisał wniosku - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 29 sie 2018, 12:33

Pani przyszła złozyła wniosek, ktory nie jest podpisany przez zarządce.
Pani X nie moze dogadac sie z zarzadca i ten dlatego nie podpisal wniosku.
Nie zalega z opłatami.Umowe najmu ma na czas nieokreslony. Problem w tym, iż zarzadca chce zeby Pani X wyprowadziła sie ponieważ warunki do zamieszkania sa tam nieciekawe. Sprawa jest juz nawet zgłoszona do nadzoru budowlanego.

Wniosek przyjelam do swietego spokoju, z grzecznosci bo Pani zaczela fikac.
Co teraz powinnam zrobić? Wezwac wnioskodawce do uzupelnienia brakow we wniosku? Chodzi o ten podpis od zarzadcy.Z góry dziekuje za podpowiedz ;-)
Justa38
Praktykant
Od: 29 sie 2018, 12:11
Zajmuję się: DM i DE

Napisano: 30 sie 2018, 8:25

Nie wiem czy ktoś da Ci na to pytanie konkretną odpowiedź. Spotkałam się z dwoma wersjami postępowania w tej sytuacji podczas mojej "przygody" z dodatkami mieszkaniowymi:
1. Nie jest to powód, aby odmówić przyznania dodatku mieszkaniowego. Swoim podpisem zarządca potwierdza dane zawarte we wniosku. W przypadku braku podpisu, na podstawie odpowiednich dokumentów sami możemy sprawdzić, czy te dane są prawdziwe. Aczkolwiek uważam, ze przecież wnioskodawca może nam pokazać dokumenty już nieaktualne czy nawet fałszywe, prawda?
2. Brak podpisu zarządcy jest brakiem formalnym i należy wezwać do uzupełnienia w trybie art. 64 § 2 kpa pod rygorem pozostawienia bez rozpoznania. Tutaj tez mam obiekcje, ponieważ jest zapisane w tym art., że wzywamy "wnoszącego". A wnoszącym podanie jest wnioskodawca a nie zarządca, a to przecież podpisu zarządcy brakuje.
Może teraz ktoś się opowie za którąś z wersji i będzie Ci łatwiej podjąć decyzję, co zrobić.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 30 sie 2018, 8:26

A swoją drogą, to czemu nie da jej wypowiedzenia umowy najmu?
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 30 sie 2018, 10:09

Dziękuję za podpowiedzi :-)
Justa38
Praktykant
Od: 29 sie 2018, 12:11
Zajmuję się: DM i DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU