Witam
Mam problem. Klientce została przyznana pomoc w formie niepieniężnej. Pani odebrała decyzje pocztą ale ich nie realizuje od lutego. Nie mogę się z nią skontaktować. Możliwe, że już nie mieszka w miejscu, w którym robiłam wywiad. Sąsiedzi też nic nie wiedzą. Co robić? Wie ktoś?
Brak realizacji świadczeń przez klientkę
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Brak realizacji świadczeń przez klientkę
art 106a 1. Jeżeli osoba uprawniona nie podejmuje świadczeń pieniężnych przez dwa kolejne miesiące kalendarzowe, wstrzymuje się wypłatę tych świadczeń oraz wszczyna postępowanie wyjaśniające w celu sprawdzenia przyczyn nieodbierania świadczeń.
2. W przypadku udzielenia przez osobę niepodejmującą świadczeń pieniężnych wyjaśnień dotyczących przyczyny nieodbierania świadczeń wypłaca się jej świadczenia za okres wstrzymania wypłaty świadczeń, jeżeli osoba spełnia warunki określone w ustawie.
3. W przypadku gdy z osobą, o której mowa w ust. 1, nie można przeprowadzić rodzinnego wywiadu środowiskowego i mimo prawidłowo dostarczonego wezwania do stawienia się w ośrodku pomocy społecznej celem złożenia wyjaśnień osoba nie stawiła się w wyznaczonym terminie, stwierdza się, w drodze decyzji administracyjnej, wygaśnięcie decyzji przyznającej świadczenie.
2. W przypadku udzielenia przez osobę niepodejmującą świadczeń pieniężnych wyjaśnień dotyczących przyczyny nieodbierania świadczeń wypłaca się jej świadczenia za okres wstrzymania wypłaty świadczeń, jeżeli osoba spełnia warunki określone w ustawie.
3. W przypadku gdy z osobą, o której mowa w ust. 1, nie można przeprowadzić rodzinnego wywiadu środowiskowego i mimo prawidłowo dostarczonego wezwania do stawienia się w ośrodku pomocy społecznej celem złożenia wyjaśnień osoba nie stawiła się w wyznaczonym terminie, stwierdza się, w drodze decyzji administracyjnej, wygaśnięcie decyzji przyznającej świadczenie.
Tutaj jednak mamy przyznane świadczenia niepieniężne. Mam pewne wątpliwości czy ten artykuł można zastosować.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ale jakie świadczenia?
Świadczenia pieniężne (okresowy i celowy) ale w formie niepieniężnej przyznano. Nie wiem jak to traktować?
Basia2- Art. 36 ustawy o pomocy społecznej wskazuje, które świadczenia są uznawane za pieniężne, a które nie.
Oprócz Brak realizacji świadczeń przez klientkę - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
świadzcenia z ops a terapia
wniosek
Sprawozdanie jednorazowe w CAS; DPS-V-43-MZ/16
Porozumienia z innymi jednostkami
stwardnienei rozsiane
zasiłek stały a zgon
dwa zasiłki stałe w rodzinie
Składka zdrowotna dla uczestników w CIS
dochód uzyskany kiedy brać pod uwagę, kiedy go doliczać?
Emp@tia - kontrola z CPPC (dawna WWPE)
Jak to ugryżć?
uchylenie -zasiłek stały
zasiłek stały
zas. stały dla 18-latka
zasiłek stały
rchunki