brak składu rodziny w wniosku elektronicznym - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 18 kwie 2016, 19:49

Czy jeśli wnioskodawca nie wpisał wszystkich członków rodziny do składu rodziny we wniosku elektronicznym to wzywamy tego wnioskodawce i uzupełnia nowy wniosek?
OLA1111

Napisano: 18 kwie 2016, 20:01

To zależy kogo nie wpisał i czy wniosek z dochodem czy bez. Poczytaj w sekcji komunikaty dla samorządów na mpips.
Jak wnioskodawca siebie nie wpisał w skład lub dziecka na które wnioskuje i jest już wpisane wcześniej jest ok nic z tym nie robisz
Jak brak małżonka i składa tylko na drugie dziecko też ok nie musisz wzywać.
Natomiast jak brak dziecka pierwszego lub małżonka kiedy wnioskuje ktoś na pierwsze dziecko to musisz wzywać do złożenia poprawnego wniosku albo uzupełnienia braków
Gość

Napisano: 18 kwie 2016, 20:06

ja również dostałam wniosek gdzie składa ojciec na drugie dziecko , a wiem że istnieje matka i drugie dziecko bo to z blizniaków:) i co nie wzywać do uzupełnienia dokumentu? gdzie dokładnie jest zapis??
manianka

Napisano: 18 kwie 2016, 20:08

a co jeśli otrzymałam wniosek , który nie powinien do mnie trawić bo rodzice zamieszkują tam gdzie zameldowani czyli nie w mojej gminie, to co mam zadzwonić spytać gdzie przekierować wniosek, czy sama przekierować?? jak to ma wyglądać???
manianka

Napisano: 18 kwie 2016, 20:45

Jeżeli brakuje ci dziecka w składzie to musisz wezwać do uzupełnienia bo od tego pierwszego dziecka jest uzależnione świadczenie na drugie dziecko.
A co do przekierowania to wiesz na pewno, że nie zamieszkują w twojej gminie? Może zameldowanie jest gdzieś indziej ale mieszkają na terenie twojej gminy. W każdym razie musisz to wyjaśnić. Jak się okaże, że faktycznie nie mieszkają to przekierowujesz zgodnie z adresem zamieszkania do właściwego organu.
Gość

Napisano: 19 kwie 2016, 10:00

https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-ro ... samorzadow w tym podręczniku masz opisana sytuacje przeczytaj
ona1238
Stażysta
Od: 09 kwie 2016, 21:12
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x