Weryfikacja rodzin/dzieci zamieszkujących - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 18 kwie 2016, 18:41

Hej, Pomóżcie proszę:

Mam Pana, który złożył wniosek na córkę, jako pierwsze dziecko podał swojego syna z pierwszego związku.
Pan jest kawalerem, związany z jedną z Pań z mojej pracy, którą we wniosku pominął.
Nieoficjalnie wiem, że ten syn, którego podał jako pierwsze dziecko z nim nie mieszka, ma na niego zasądzone alimenty i nawet ograniczane prawa, oraz nie ma z nim żadnego kontaktu.
Jak byście tu postąpili? Jeszcze nie weryfikowałam tego wniosku, bo idę po kolei, zakładam, że w rejestrze pesel wyjdzie mi inny adres zameldowania.
Zyta87
Referent
Od: 14 kwie 2016, 8:50
Zajmuję się: ŚW/FA/DM/DO

Napisano: 18 kwie 2016, 19:46

Zyta87 pisze:Hej, Pomóżcie proszę:

Mam Pana, który złożył wniosek na córkę, jako pierwsze dziecko podał swojego syna z pierwszego związku.
Pan jest kawalerem, związany z jedną z Pań z mojej pracy, którą we wniosku pominął.
Nieoficjalnie wiem, że ten syn, którego podał jako pierwsze dziecko z nim nie mieszka, ma na niego zasądzone alimenty i nawet ograniczane prawa, oraz nie ma z nim żadnego kontaktu.
Jak byście tu postąpili? Jeszcze nie weryfikowałam tego wniosku, bo idę po kolei, zakładam, że w rejestrze pesel wyjdzie mi inny adres zameldowania.
Po pierwsze to tej Pani z którą jest w związku podawać do składu rodziny nie musi jeżeli to nie ona jest matką dziecka. Jeżeli matką jest to musisz wymagać od niego dokumentu potwierdzającego to, że on sprawuje opiekę nad dzieckiem. To samo robisz w przypadku tego syna. Musi ci przedstawić potwierdzenie tego, że jemu jest przyznana opieka.
No i zawsze w ostateczności możesz napisać do socjalnego o przeprowadzenie wywiadu.
Gość

Napisano: 19 kwie 2016, 14:56

Matką jest, ale dziecka drugiego, z komunikatów dla samorządowców wiem, że nie podanie danych drugiego rodzica nie jest przeszkodą w ustalenia prawa do świadczenia na drugie dziecko.

Może trochę zmienię pytanie, jeśli w weryfikacji PESEL wyjdzie u jednego z dzieci zupełnie inny adres zameldowania, niż u ojca/matki, niż we wniosku - to jak postępujecie? Przeprowadzić wywiad, czy wezwać do wyjaśnień?
Zyta87
Referent

Napisano: 19 kwie 2016, 15:26

Miejsce zameldowania jest bardzo często różne rodziców i dzieci, więc tym tropem bym nie szła.

Komunikaty to nie ustawa.

art 2 pkt 13 kawaler samotny chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem, czyli nie jest samotny bo wychowuje z matką.

par 2 ust 2 pkt 7 rozporządzenia dokumenty / oświadczenia niezbędne do ustalenia prawa do świadczenia

wzywasz do przedstawienia dokumentów że dzieci są przy nim
Paula
Awatar użytkownika
Referent
Od: 05 sty 2006, 13:07
Zajmuję się:

Napisano: 19 kwie 2016, 19:23

Tak pomyślałam, żeby wezwać, niech pisze oświadczenie, tylko rozumiem, że wezwanie na podstawie tego, że różne adresy zameldowania i zobaczymy, czy będzie szedł w zaparte...
Wiem, że mogą być inne, bo osobiście moja córka zameldowana jest tam gdzie jej ojciec, mój syn tam gdzie ja, a zamieszkujemy zupełnie gdzie indziej...
Zyta87
Referent

Napisano: 20 kwie 2016, 7:55

Też mam takie wnioski, tylko, że kawaler / panna nie musi mieć przysądzonej opieki nad dzieckiem, tylko wychowuje i już, więc co oświadczenie? wywiad?
Alisska

Napisano: 22 kwie 2016, 8:12

Nikt nie docieka?
Alisska

Napisano: 24 kwie 2016, 23:15

Podbijam ... jak to rozwiązać?
tynaaaaaa
Stażysta
Od: 24 kwie 2016, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 25 kwie 2016, 7:09

5 maja jadę na szkolenie, to dopytam, jak tu postępować, a wniosek wstrzymuję do tego czasu.
Zyta87
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x