Pani ma 3 dzieci w tym jedno niepełnosprawne i pobiera ŚP, ojciec dzieci nie żyje.
Dostałam pismo od PCPR, że 2 maloletnich dzieci została umieszczona w placówce opiekuńczo wychowawczej 07.10.2020 r. Natomiast trzecie dziecko to niepełnosprawne jest pełnoletnie i zostało z matką i pod opieka dziadka, ktory mieszka w tym samym domu.
Pani ma przyznane zasilek rodzinny z dodakami na wszystkie dzieci, 500+ na te odebrane oraz zasilek i świadczenie pielęgnacyjne na to pełnoletnie dziecko.
1.Napisalam prośbę o wywiad do pracownika socjalnego co do sprawowania opieki nad tym niepełnosprawnym dzieckiem.
2.Do Pani wysłam zawiadomienie o wszczęciu postepowania oraz o wstrzymaniu wypłat świadczen rodzinnych a Pani mi złożyła wniosek o uchylenie wstrzymania wypłat świadczen rodzinnych na to dziecko, które z nią zostało. Co z tym robić?
Proszę o pomoc jak postępować? Pracuje w świadczeniach od kilku miesięcy, jest moja pierwsza taka sprawa... Czy dobrze myśle?
1.Uchylam decyzje przynające świadczenia na te maloletnie dzieci, ze względu na umieszczenie w placówce (art. 7 pkt 2)
A co ze świadczeniami na to 3 dziecko ma znaczny stopień, ma 21 lat i uczęszcza do OREW.
Świadczenie pielęgnacyjne uchylam stosownie do wywiadu od pracownika socjalnego, że nie sparwuje opieki. (art. 17)
A co z zasilkiem rodzinnym z dodatkami i zasiłekiem pielęgnacyjny?? Jaka podstawa prawna??
Proszę o pomoc??