Czy może oddać rodzicielski? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 10 lis 2020, 12:11

Mam panią która od czerwca 2020 pobiera świadczenie rodzicielskie na dziecko. Dziecko chore. W dniu 30 czerwca 2020 wystapiła z wnioskiem o niepełnosprawność dziecka. w dniu 27 października zlożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne. spełnia kryteria do świadczenia pielęgnacyjnego. Chce oddać świadczenie rodzicielskie żebym wyrównała jej świadczenie pielęgnacyjne od czerwca 2020r. Czy mogę tu zastosować art. 24 ust. 2a?

Czy spotkaliście się z czymś takim i co o tym myślicie ?
ew@1
Referent
Od: 09 mar 2017, 9:50
Zajmuję się: ŚW,FA, 500+

Napisano: 11 lis 2020, 20:12

Tylko na jakiej podstawie chciałaby zwrócic to świadczenie, skoro jej prawidłowo przysługiwało. Przecież to nie jest świadczenie nienależnie pobrane. W tym momencie staje przed wyborem zgodnie z art. 27.5 (zbieg uprawnień) i wybiera albo dalszą wypłatę ŚR, albo uchylenie uprawnienia do ŚR i ustalenie prawa do ŚP. Według mnie ŚP powinno przysługiwać od chwili uchylenia ŚR.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 11 lis 2020, 23:56

Również tak uważam, że powinna wystąpić z wnioskiem o uchylenie prawa do świadczenia rodzicielskiego i następnie można jej przyznać świadczenie pielęgnacyjne. Zbieg prawa do świadczeń, więc przysługuje jedno świadczenie wybrane przez osobę uprawniona. Moim zdaniem nie może dokonać wyboru wstecz.
misiula
Stażysta
Od: 06 lut 2020, 20:36
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x