Brak środkow - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 17 cze 2013, 12:38

Nie mamy już na ten rok środkow w budżecie na DPS. Dokumenty przyszly do naszej gminy z innej gminy ( SKO uchyliło decyję innej gminy) gdyż opiekun prawny mieszka u nas. Starszy Pan już jest w DPS od kilku lat. Teraz my musimy przejąć odplatnoiść. Pisalem do Burmistrza pismo w sprawie zwiększenia środkow ( opisałem sytuację) ale odmowiono mi zwiększenia środkow gdyż nie mamy jeszcze opinii prawnej. Zaraz minie mi miesiąc i musimy wydać decyzję. W przypadku braku środkow uważam, że musimy wydać decyzję odmowną. Zapewne opieku prawny się odwola do SKO . Ja natomiast zdobędę trochę czasu aby pogonić prawnika z opinią i przekonac burmistrza i rade do zwiększenia środków. Też tak uważacie, czy może ktoś ma inny pomysl?
~ag

Napisano: 17 cze 2013, 17:17

Ja bym się odwołała do sądu administracyjnego, bo właściwa jest gmina która go kierowała do dps a opiekunowie mogą się zmieniać co pół roku i co będą się tak gminy przerzucać płatnościami to ten dps padnie bo kto mu będzie płacił.
~dps

Napisano: 18 cze 2013, 9:54

Niestety SKO nie daje mozliwości odwołania- zapis ,,od niniejszej decyzji odwolanie nie przysluguje\" Natomiast w/g SKO odpłatnośc ma ponosić gmina ta w ktorej mieszka opiekun prawny , który umieszcza mieszkańca do DPSu. Kolejni opiekunowie nie mają znaczenia . Tylko jak zaplanować budżet . Znamy swoich podopiecznych którzy wybierają się do DPSu ale po opiekunach to nie ma szans zaplanowac budżetu bo co każdy mieszkaniec gminy może nim zostać.
~ag

Napisano: 19 cze 2013, 9:54

odwołanie nie przysługuje ale można zaskarżyć decyzję do sądu adm. też uważam że gminą właściwą jest gmina kierująca.
~a.la

Napisano: 19 cze 2013, 17:25

powinna wpisać zaskarżyć racja
~dps

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x