przecież płacimy bo ma status UKR a nie w straży granicznej.
Dlaczego kobieta ma być stratna, bo w SG ktoś się kopnął?
Bez sensu
Z lexa:
PYTANIE
Sprawa dotyczy obywatelek Ukrainy. W poprzednim roku, tj. do sierpnia 2022 r. Pani z Ukrainy pobierała zasiłek rodzinny na dzieci. W sierpniu 2022 opuściła nasz kraj i wróciła na Ukrainę.
Teraz ponownie wróciła i złożyła wniosek na zasiłek rodzinny. Po weryfikacji danych w rejestrze Straży Granicznej u Pani wyskoczył komunikat data końca uprawnień: 2022-08-29. U dziecka tej Pani data końca uprawnień 2023-08-24.
Czy obywatelce Ukrainy, która utraciła status UKR można przyznać zasiłek rodzinny?
Jakie dokumenty ewentualnie powinna przedstawić?
ODPOWIEDŹ
Zasiłek rodzinny można przyznać, jeśli wnioskodawca będzie posiadać status UKR.
Uzasadnienie
Obywatele Ukrainy ze statusem UKR mogą ubiegać się o świadczenia rodzinne, o których mowa w przepisach ustawy z 28.11.2003 r. o świadczeniach rodzinnych, w tym o zasiłek rodzinny, w oparciu o przepis art. 26 ust. 1 pkt 1 ustawy z 12.03.2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa - dalej specustawa ukraińska. Z treści przedstawionego w pytaniu stanu faktycznego można wywnioskować, że obywatelka Ukrainy utraciła status UKR w oparciu o przepis art. 11 ust. 2 specustawy ukraińskiej. Przepis ten stanowi, że "wyjazd obywatela Ukrainy z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na okres powyżej 30 dni pozbawia go uprawnienia, o którym mowa w art. 2 ust. 1". I choć w przypadku ponownego przyjazdu do Polski jest ona uprawniona do ponownego uzyskania statusu UKR, (jeśli jej ponowne przybycie do Polski również jest związane z konfliktem zbrojnym na terytorium Ukrainy), to status ten nie uzyskuje się automatycznie z chwilą przyjazdu. W tym zakresie zastosowanie może znaleźć art. 4 ust. 17f specustawy ukraińskiej. Stanowi on podstawę do ponownego uzyskania przez obywatela Ukrainy statusu UKR, który pozwoli ponownie ubiegać się o zasiłek rodzinny.
W konsekwencji powyższego, aby ponownie ubiegać się o zasiłek rodzinny, obywatelka Ukrainy musi na nowo uzyskać status UKR i przedłożyć organowi dokument, potwierdzający ponowne posiadanie tego uprawnienia.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
ZUS robi tak samo. Nie patrzą na status UKR tylko do kiedy mają legalny pobyt. Zabierają prawo do 500+, ponieważ zgodnie z rejestrem straży granicznej ich legalny pobyt skończył się z daną datą. Ok. dwóch tygodni temu wysłałam zgłoszenie do SYGNITY, ponieważ przy weryfikacji przy liście wypłat legalny pobyt skończył się w lutym, natomiast jak weryfikowałam z pozycji wniosku legalny pobyt był juz 4 marzec. Ludzie wyjeżdżają bo kończą im się paszporty, wracają juz na nowy dokument straż graniczna być może coś źle odkliknie i u nas wychodzą kwiatki. Po dziś dzień nie otrzymałam odpowiedzi na swoje zgłoszenie, więc podejrzewam, że jest to grubszy problem.
mój przypadek
Straż Graniczna:
- data wjazdu : 2022-03-02
- data końca uprawnień : 2022-04-29
PESEL - status UKR
data złożenia wniosku do nas: XI.2022 czyli po rzekomym utracie statusu UKR przez SG.
Sprawdzone w ewidencji cały czas ma status UKR.
W dniu składania wniosku miała status UKR, nic się po drodze nie wydarzyło. Oprócz oczywiście tego, że zrobili nakładkę SG. I co teraz mam jej robić nienależne? Wznowić postępowanie? Na jakiej podstawie?
Przecież my płacimy ze względu na to, że ktoś ma status UKR
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
"Skoro bowiem skarżąca, będąca obywatelem Ukrainy, ma prawo - na podstawie art. 2 ustawy pomocowej – z uwagi na nadanie jej numeru PESEL ze statusem UKR, ubiegać się o przyznanie świadczenia dobry start, to tym samym, brak jest podstaw do uznawania, że świadczenia nie należą się wyłącznie z tego powodu, że określone osoby nie są wpisane do Rejestru Komendanta Głównego Straży Granicznej. Na gruncie przywołanego art. 26 ust. 1 ustawy pomocowej, nie jest bowiem określany taki wymóg."
Ponadto na stronie Ministerstwa macie wyjaśnienia:
"Potwierdzeniem dla organu właściwego nadania danej osobie/dziecku nr PESEL
wraz z symbolem UKR, który to wpis jest jednocześnie potwierdzeniem wpisu do rejestru
Straży Granicznej, wnioskodawca powinien potwierdzić zaświadczeniem, które otrzymał
wraz z nadaniem nr PESEL."
To, że straż graniczna robi sobie jaja z tego rejestru to pozostawię bez komentarza ale skoro ma status UKR w PESEL to i jest wstanie wykazać, że nie była powyżej 30 dni, to nie mam prawa odmówić dalszej wypłaty świadczeń.
Rejestr SG to jedno wielkie niewiarygodne gówno.... Kompromitacja systemu rejestrów państwowych..... Ma UKR to płacimy
oczywiście, mam Panią, która przyjechała z dziećmi i mają wpis w SG, a Pani człowiek widmo w walizce się schowała, bo nie ma u nich takiej osoby, w PESEL gra wszystko, dodam pierwszy w PL i ma pieczątkę w paszporcie wbitą
Dzięki Wam wszystkim za odpowiedzi. Chodziło mi właśnie o praktykę jak reszta to robi. Ja mam 1 szt tylko taką która wyjechała i wróciła po 7 dniach ale jak ją w lutym wywalili z SG to do tej pory nie mogą stuknąć że ma wznowiony, a wznawiała w marcu w gminie. Ale na szkoleniu p. Wardach 28.06 twierdził że jak ich nie ma w SG i Pesel jednocześnie to im nie płacić wrrrr. Sam zresztą przyznał że w SG nie ma ludzi do przywracania w systemach ludzi. Ja w każdym razie tej mojej jednej sztuce płacę mam przywrócenie statusu w Pesel pieczątki w paszporcie i nr buta i płacę. Niech się dzieje wola nieba