Mąż uzyskuje dochód w zakładzie karnym - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 26 lip 2023, 9:41

Pani pobiera u nas świadczenia rodzinne, do wniosku w maju dostarczyła zaświadczenie z zakładu karnego o okresie przebywania tam przez męża, jednocześnie twierdząc, że mąż nie uzyskuje żadnych dochodów. W empatii w ZUS również nie wychodzi nam żadne zatrudnienie.
W lipcu Pani zaczęła również korzystać z zasiłków z pomocy społecznej, gdzie dostarczyła zaświadczenie z zakładu karnego, w którym jest napisane: "Osadzony jest zatrudniony odpłatnie, zarobek jest księgowany na koncie depozytowym AŚ. Ze środków, które pozostają w dyspozycji osadzonego po wszelkich potrąceniach (alimenty, podatek itd.), skazany nie przekazuje żadnych kwot".
Strona nie zgłosiła tego do świadczeń rodzinnych.

Proszę o pomoc - czy ja mam wystąpić do aresztu o informacje co do tego zatrudnienia i dochód? Czy mam zobowiązać Panią, że z dokumentów będących w posiadaniu tutejszego ośrodka wynika coś takiego więc niech ona teraz przyniesie jakieś zaświadczenie od kiedy i na jakiej podstawie on jest tam zatrudniony?
Kattis
Referent
Od: 23 sty 2018, 16:26
Zajmuję się: ŚR, FA, DM

Napisano: 26 lip 2023, 9:47

Najpierw ustal czy Pan jest w zatrudnieniu w rozumieniu naszej ustawy bo raczej nie jest. Zazwyczaj są oni skierowani do wykonywania pracy z kkw a nie zatrudnieni na umowy o prace/zlecenie/dzieło . Wtedy tutaj nie masz uzysku/utraty. A jak ładnie napiszesz do Ministerstwa to ci odpiszą, że w ogóle nie powinno cię to interesować bo dochodów nie powinno się uwzględniać jak przy UKR gdzie facet został na Ukrainie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 26 lip 2023, 9:51

Dziękuję :)
Kattis
Referent
Od: 23 sty 2018, 16:26
Zajmuję się: ŚR, FA, DM

Napisano: 26 lip 2023, 10:39

7. W przypadku gdy członek rodziny jest umieszczony w pieczy zastępczej lub w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie, ustalając dochód rodziny w przeliczeniu na osobę, nie uwzględnia się osoby umieszczonej w pieczy zastępczej lub w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie.- ja to rozumiem inaczej nie uwzględnia się osoby która jest w ZK, ale nadal wlicza się jej dochód w lex są na ten temat artykuły. Gdyby facet posiadał dochód z gospodarstwa rolnego nadal wliczamy ten dochód a nie wliczamy faceta.
bones
Referent
Od: 28 cze 2017, 8:36
Zajmuję się: St. specj.

Napisano: 26 lip 2023, 10:41

@bones ja też tak uważam i to stosuje przy Panach w ZK ale Ministerstwo ma na to inny pogląd.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x