brak świadectwa pracy

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
ODPOWIEDZ
magdaforman
Praktykant
Zajmuję się: św
Kontakt:

brak świadectwa pracy

Post autor: magdaforman »

Mam problem, 3 kwietnia złożyłam u pracodawcy wypowiedzenie za porozumieniem stron z dniem 19 maja z wykorzystaniem urlopu w wysokości 14 dni. Dodam iż przysługiwał mi 3 miesięczny okres wypowiedzenia. W między czasie znalazłam lepiej płatna pracę i bliżej domu i 2 maja poinformowałam pracodawcę że porzucam pracę, ponieważ dostałam informację, iż pracodawca nie puści mnie do innej pracy bo jestem specjalistą na swoim stanowisku a nowym nie będzie za mną czekał. Moje pytanie brzmi jak długo trwa proces wypisania świadectwa pracy w takiej sytuacji?
magdaforman
Praktykant
Zajmuję się: św
Kontakt:

Re: brak świadectwa pracy

Post autor: magdaforman »

czy ma ktoś wiedzę jaki czas ma pracodawca na wystawienie świadectwa pracy??
calineczka
Praktykant
Zajmuję się: Główna księgowa
Kontakt:

Re: brak świadectwa pracy .....................

Post autor: calineczka »

W świetle art. 97 § 1 K.p. Art. 97. § 1. W związku z rozwiązaniem lub wygaśnięciem stosunku pracy pracodawca jest obowiązany niezwłocznie wydać pracownikowi świadectwo
pracy, jeżeli nie zamierza nawiązać z nim kolejnego stosunku pracy w ciągu 7 dni
od dnia rozwiązania lub wygaśnięcia poprzedniego stosunku pracy. Świadectwo
pracy dotyczy okresu lub okresów zatrudnienia, za które dotychczas nie wydano
świadectwa pracy. Należy zauważyć, iż wydanie świadectwa pracy nie może być uzależnione od uprzedniego rozliczenia się pracownika z pracodawcą. Zgodnie ze wskazanym przepisem pracodawca powinien przekazać pracownikowi świadectwo pracy niezwłocznie. Wskazane określenie jest nieostre i może budzić wątpliwości z tego powodu Sąd Najwyższy w uchwale z 28 września 1976 roku (sygn. akt I PZP 41/76), stwierdził, iż pracodawca spełnia przesłankę niezwłoczności w momencie, gdy prześle do znanego mu miejsca pobytu pracownika najwcześniej, jak tylko jest to możliwe świadectwo pracy, w momencie gdy nie jest w stanie przekazać pracownikowi świadectwa pracy bezpośrednio po rozwiązaniu lub wygaśnięciu stosunku pracy.
ODPOWIEDZ