zgłoszenie osoby przez płatnika - Kadry

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy

Napisano: 18 maja 2022, 14:06

muszę zgłosić osobę do ZUS, pani ta będzie u nas pobierała świadczenie pielęgnacyjne i będzie za nią odprowadzana składka emerytalno-rentowa. Czy może ktoś mi wskazać jak to zrobić lub podesłać jakiś link do ściągi z płatnika. Nigdy wcześniej tego nie robiłam. Nie jestem księgową.
Beatris
Starszy referent
Od: 12 sty 2015, 17:38
Zajmuję się:

Napisano: 03 cze 2022, 9:02

Rozumiem, że obsługujesz program Płatnik? W sieci są instrukcje, czasem filmiki.
Zgłoszenie musi nastąpić z odpowiednim kodem, do ubezpieczenia z tytułu pobierania świadczenia pielęgnacyjnego to jak dobrze pamiętam 14 22 0 0. W zależności, czy ma orzeczenie to końcówka kodu może być inna.
Ja też nie jestem księgową;) zwykle to w kadrach się odbywa z racji ograniczonego dostępu do danych osobowych, ale to pracownicy z realizacji świadczeń pilnują, kogo i kiedy należy zgłosić/wyrejestrować. Ja dostawałam decyzje do wglądu i na ich podstawie robiłam zgłoszenie/wyrejestrowanie.
Aisab48
Stażysta
Od: 07 sie 2019, 12:57
Zajmuję się: npś

Napisano: 03 cze 2022, 13:44

Trzeba pamiętać, aby w płatniku na dole na pasku tam gdzie Okres rozliczeniowy kliknąć i zmienić zakres numerów dokumentów rozliczeniowych na 51-69.
Aisab48
Stażysta
Od: 07 sie 2019, 12:57
Zajmuję się: npś

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x