Zgodnie z ustawą o pomocy obywatelom Ukrainy (...) PCPR zatrudnia osobę do pomocy w sprawowaniu opieki nad dziećmi. U nas akurat jest to dwóch obywateli Ukrainy. Czy ktoś zatrudniał obcokrajowców?
Zajmuję się: Zielona Linia udziela informacji na temat usług rynku pracy, świadczeń oraz wsparcia oferowanego przez urzędy pracy. Odpowiadamy na pytania z zakresu Kodeksu pracy.
Jeśli Ukrainiec ma być zatrudniony w imieniu firmy czy instytucji, to dowolny uprawniony pracownik powinien najpierw założyć swoje konto na praca.gov.pl, a później ze swojego konta wybrać opcję "rejestracja konta organizacji". Konto firmowe zostanie wówczas dopisane do konta indywidualnego tej osoby i wtedy ta osoba będzie mogła wysłać powiadomienie o zatrudnieniu Ukraińca w imieniu firmy, ale podpisując je swoim profilem zaufanym. Do powiadomienia trzeba będzie załączyć zwykłe pełnomocnictwo dyrektora do załatwienia sprawy.
Zajmuję się: Zielona Linia udziela informacji na temat usług rynku pracy, świadczeń oraz wsparcia oferowanego przez urzędy pracy. Odpowiadamy na pytania z zakresu Kodeksu pracy.
Zatrudnienie obywatela Ukrainy na umowę zlecenie, na ten moment to miesiąc, ewentualnie dwa miesiące. Traktuję jako nierezydenta? Podatek 20% ryczałtowy i bez KUP?
Ja tak policzyłam osoby które przekroczyły granicę w lutym. Dodatkowo od 2 osób które od ponad 6 lat przebywają w Polsce i tu pracują na stałe wzięłam oświadczenie i ich akurat potraktowałam jako rezydentów licząc podatek 17%. Mam nadzieję że dobrze zrozumiałam przepisy