prośba o pomoc. mam wniosek o dodatek mieszkaniowy. akt własności domu jednorodzinnego wystawiony jest na nieżyjącego ojca wnioskodawcy. w dalszym ciągu żyje jeszcze matka wnioskodawcy. zgon nastąpił 16 lat temu i do chwili obecnej nie zostało jeszcze przeprowadzone postępowanie spadkowe. wnioskodawca posiada również rodzeństwo, które również dziedziczy nieruchomość w spadku. w akcie własności jest mowa o domu wolnostojącym, natomiast wnioskodawca mieszka w tzw. przybudówce. czy wydać decyzję odmowną z tytułu braku posiadania tytułu prawnego do lokalu? z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
mam podobny problem, matka pewnego Pana zmarła i on mi przyniósł wniosek na DM , akt jest na jego matkę i on mi powiedział że dopiero za pół roku będzie starał się o spadek ale powierzchnia użytkowa jest 47.85 to nie wiem czy decyzja odmowna bo nadmetraż czy z braku tytułu prawnego
Sam upór może nie wystarczyć, chyba że z uporem przekona urzędnika co do tytułu prawnego. No bo na przykład ma już tytuł w jakimś drobnym ułamku, którego niektórzy nie raczą honorować (chyba pamiętamy takie przykłady).
Z drugiej strony spadku można się zrzec, raczej nie dowiemy się wszystkiego póki sprawy spadkowe nie zostaną uregulowane.