Ja wysyłam pismo z przypomnieniem że należy przedstawić dochody z adnotacją że w przypadku nie dostarczenia ich istnieje możliwość ze stypendium nie zostanie przyznane na okres styczeń-czerwiec 2021 r.. Jeśli nie przyjdą to zostawiam sprawę, bowiem decyzja jest zakończona na grudniu. Ustawa nie mówi że uczeń musi dostać stypendium na cały rok szkolny
Jeśli decyzja była na wrzesień grudzień a ktoś nie przyjdzie i nie wyrazi zgody na przedłużenie lub wie, ze mu przekracza i nie przychodzi, bo mu się nie chce to już nic nie robisz, żadnej decyzji odmownej.Ja mam kilka takich przypadków, ale ja do nich dzwonie i mówię, że mogą przyjść przedłużyć stypendium na kolejne miesiące. Często sami od razu mówią, że nie chcą bo dochód wzrósł i i tak się nie załapią. No ale to w przypadku gdy decyzja od września do grudnia. Bo niektórzy od razu wydaja na cały rok więc to inna sprawa.
Ja nic nie robię w takiej sytuacji. Ktoś pisze mi tylko oświadczenie, że rezygnuje ze stypendium na dzieci w drugim półroczu roku szkolnego. Oczywiście tak można zrobić, jak decyzja była wydana na okres od września do grudnia.