brak uaktualnienia dochodów brak oświadczenia - Stypendia

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 29 kwie 2021, 15:06

Witam, mam pytanie odnośnie: co robicie jeśli osoba nie składa oświadczenia na zmianę decyzji z uaktualnieniem dochodów na wypłatę drugiej tury stypendiów tzn. za styczeń - czerwiec 2021. Mam kilka osób, które sobie wyliczyły, że przekroczą dochód by móc dostać stypendium na drugie półrocze i stwierdziły, że nie będą w ogóle nic składać. Nie wiem czy dobrze myślę ale nie robię w tedy nic w sensie nie wystawiam żadnej decyzji po prostu nie złożyli nie ma. Pierwsza decyzja jest wystawiana na okres wrzesień grudzień.
zyborka
Stażysta
Od: 15 sty 2021, 11:38
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 30 kwie 2021, 10:00

hmmm.. u nas od razu wyrażają zgodę na zmianę decyzji bo kto by ich potem szukał

ale mi się wdaje że jak było przyznanie w I półroczu to i w drugim coś powinno być
skoro dochód przekracza to składają oświadczenia i wtedy na ich podstawie robi się odmowę

w sumie to oni maja obowiązek zgłaszać zmiany
Kleopatra80
Referent
Od: 05 mar 2020, 9:14
Zajmuję się: FA

Napisano: 30 kwie 2021, 10:17

No tak ale czy muszę wystawić decyzję im że już nie spełniają czy po po-prostu nic nie robić bo pierwsza decyzja była tylko na okres od września do grudnia.
zyborka
Stażysta

Napisano: 30 kwie 2021, 11:34

zyborka pisze:
30 kwie 2021, 10:17
No tak ale czy muszę wystawić decyzję im że już nie spełniają czy po po-prostu nic nie robić bo pierwsza decyzja była tylko na okres od września do grudnia.
Ja wysyłam pismo z przypomnieniem że należy przedstawić dochody z adnotacją że w przypadku nie dostarczenia ich istnieje możliwość ze stypendium nie zostanie przyznane na okres styczeń-czerwiec 2021 r.. Jeśli nie przyjdą to zostawiam sprawę, bowiem decyzja jest zakończona na grudniu. Ustawa nie mówi że uczeń musi dostać stypendium na cały rok szkolny ;)
InspektorOPS
Stażysta
Od: 15 paź 2020, 14:26
Zajmuję się: już chyba wszystkim ;)

Napisano: 30 kwie 2021, 12:07

a jak złożą i przekroczą to wtedy decyzję odmowną w związku z przekroczeniem. tak?
zyborka
Stażysta

Napisano: 30 kwie 2021, 12:07

Może ma pani wzór takiej decyzji
zyborka
Stażysta

Napisano: 30 kwie 2021, 12:12

wzoru nie mam bo każda sytuacja jest inna

ale trzeba napisać że było wcześniej przyznane na jaki okres i w jakiej kwocie
i że Zmiana decyzji wynika z przyznania dodatkowych środków na dofinansowanie świadczeń pomocy materialnej o charakterze socjalnym decyzją budżetową nr ,,,, Wojewody ,,,,, z dnia ,,,,,,
no i potem o tym dochodzie jaka sytuacja jest
i jakie kryterium uprawnia do przyznania

krótko i na temat

trzeba pamiętać że odmowa od stycznia łączy się z kryterium przekroczonym w grudniu
Kleopatra80
Referent
Od: 05 mar 2020, 9:14
Zajmuję się: FA

Napisano: 30 kwie 2021, 13:00

zyborka pisze:
30 kwie 2021, 12:07
a jak złożą i przekroczą to wtedy decyzję odmowną w związku z przekroczeniem. tak?
Tak ;)
InspektorOPS
Stażysta
Od: 15 paź 2020, 14:26
Zajmuję się: już chyba wszystkim ;)

Napisano: 05 maja 2021, 14:33

zyborka pisze:
Jeśli decyzja była na wrzesień grudzień a ktoś nie przyjdzie i nie wyrazi zgody na przedłużenie lub wie, ze mu przekracza i nie przychodzi, bo mu się nie chce to już nic nie robisz, żadnej decyzji odmownej.Ja mam kilka takich przypadków, ale ja do nich dzwonie i mówię, że mogą przyjść przedłużyć stypendium na kolejne miesiące. Często sami od razu mówią, że nie chcą bo dochód wzrósł i i tak się nie załapią. No ale to w przypadku gdy decyzja od września do grudnia. Bo niektórzy od razu wydaja na cały rok więc to inna sprawa.
aga_stypendia
Referent
Od: 24 wrz 2020, 13:00
Zajmuję się: stypendia, pomoc społeczna

Napisano: 06 maja 2021, 10:16

zyborka pisze:
Ja nic nie robię w takiej sytuacji. Ktoś pisze mi tylko oświadczenie, że rezygnuje ze stypendium na dzieci w drugim półroczu roku szkolnego. Oczywiście tak można zrobić, jak decyzja była wydana na okres od września do grudnia.

A co do weryfikacji dochodów, to nie my mamy o to dopytywać, a wnioskodawca ma zgłosić, gdy cos mu się zmieni. Ja przeliczam dochód jedynie w przypadku gdy ktoś sam zgłosi lub gdy z urzędu wiem, że zmieniły się dochody, czyli pobierał coś z MOPS-u a teraz już nie, pracuje z najniższym wynagrodzeniem a wiadomo, że od stycznia najniższa się podniosła. W tym przypadku każę przynieść aneks do umowy, żeby mieć podkładkę do przeliczenia dochodu.
mag027
Referent
Od: 25 sie 2017, 9:55
Zajmuję się: dod.mieszkaniowe,stypendia szkolne, KDR

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x