brak wspólnoty czy to możliwe - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 23 mar 2014, 19:43

Dziś była osoba która ma mieszkanie własnościowe w budynku 12 lokalowym.Twierdzi że była tam wspólnota ale teraz jej nie ma.Dziwne bo jak pociągnęłam ją za język to powiedziała że jest tam jedna pani która zbiera kasiorkę na wodę i inne opłaty.Sami płacą tylko za śmieci.Nie płacą żadnego funduszu remontowego i nie wie kto zajmuje się remontami części wspólnej... dziwne jak może nie być wspólnoty w takim budynku.Kto ma potwierdzić wydatki za lokal?Jak mam stwierdzić kto zarządza wspólnotą której nie ma? Dlaczego jakaś baba zbiera kasę? Przecież na kogoś muszą być wystawiane rachunki.
~Lulka

Napisano: 24 mar 2014, 13:19

Podzielam wątpliwości. Według mojej wiedzy wspólnota istnieje z mocy prawa, niezależnie od aktualnych poglądów mieszkańców.

Dołożę jeszcze jedną wątpliwość: czy na pewno aby są tam mieszkania własnościowe. Własnościowe mnie kojarzy się wyłącznie ze spółdzielnią i spółdzielczym prawem do lokalu.
~jh

Napisano: 24 mar 2014, 16:01

miała taką sytuację po wykupieniu mieszkań, właściciele nie utworzyli wspólnoty i nie mieli zarządcy, nikomu nie płacili funduszu remontowego, do wydatków braliśmy śmieci, kanalizację, wodę
~ola

Napisano: 25 mar 2014, 9:51

na twoim miejscu poprosiłabym wnioskodawcę o uzupełnienie dokumentów, tzn. 1. akt notarialny własności mieszkania, 2. oświadczenie o braku wspólnoty mieszkaniowej, 3. rachunki za wodę, śmieci, prąd, i ewentualnie gaz(po to żeby ustalić czy ma dostęp do gazu przewodowego) 4. oświadczenie po przelaniu środków na konto (skoro jest zarządcą to należy mu się cała kwota) i poucz wnioskodawcę, ze wszelkie oświadczenia składa pod groźbą kary przewidzianą w kk
do ~jh spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu jak wiesz z kc jest ograniczonym prawem rzeczowym i tym różni się od prawa własnościowego do lokalu
~KK

Napisano: 25 mar 2014, 20:43

Śmieci opłacają sami za wodę zbiera jakaś baba, są właścicielami bo sprawdziłem ich w podatkach. Skoro ktoś zbiera kasę za wodę to jak ma być potwierdzony ten wydatek? Na kogoś musi przychodzić rachunek.
~Lulka

Napisano: 26 mar 2014, 10:39

w moim przypadku, osoby te miały indywidualne umowy z wodociągami i dostawali rachunki więc bez problemu
~ola

Napisano: 27 mar 2014, 13:10

No właśnie, gdy indywidualne umowy z wodociągami to bez problemu, tu jednak może tak nie być. Ciekawe kto jest stroną umowy o dostarczanie wody, może warto wyjaśnić.
Podobnie z innymi umowami (np. oświetlenie części wspólnych).

Teraz do ~KK. Ja to wiem, czasem jednak upominam się o właściwe słownictwo.
~jh

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x