Hej,
Kto powinien potwierdzić wniosek w sytuacji podnajmu mieszkania własnościowego, które wchodzi w zasób wspólnoty mieszkaniowej, właściciel mieszkania czy wspólnota?
u nas też tak zawsze było... Raptem jedna ze wspólnot odmówiła potwierdzania wniosków i się zastanawiam jakich argumentów użyć żeby ją do tego zmusić. Mieliście podobny problem? Jakieś rozwiązania?
A może odmówiła bo ktoś zalega z opłatami? Ustawa wymaga żeby był podpis zarządcy, więc jak nie podpiszą to nie ma przyznania dm...tak bym to zrozumiała.U mnie TBS nie chciał wpisać wydatków na druku tylko dał kobiece jakiś podejrzany wydruk wydatków.Nie przyjęłam wniosku powiedziałam że zarządca musi potwierdzić swoim podpisem wydatki.
oni twierdzą, że nie prowadzą rejestru podnajmów i nie wiedzą ile osób mieszka w mieszkaniu w przypadku podnajmów itp. i że w takim przypadku najemca rozlicza się z właścicielem mieszkania w związku z czym oni nie są w stanie informować nas o zaległościach, ponieważ nie posiadają takich informacji. Ehh
Administracja ma dużo racji, bo najpierw za mało wiedzy. Aby tę wiedzę miała, trzeba byłoby najpierw ją wtajemniczyć, zawiadomić, dać egzemplarz umowy itd.
Z tego powodu prostszym rozwiązaniem wydaje się użyczenie, bo w ten sposób niejako pomija się właściciela.
Najem od osoby prywatnej mnie też nasuwa wątpliwości.