Bo przyszli pod rękę złożyć wniosek i grzecznie oświadczyli

Tak samo Marija i Nikołaj z Warny...
Jak przyszli pod rękę złozyc wniosek, to w swoim kraju, w którym mieszkają, a pracują tylko u bauera w Bawarii, bo ich kraj - Polska nie moze im zapewnić pracy na chleb. Ale nie pojechali do Bułgarii wydzierac swiadczen, tak jak Bułgarzy przyjechali do nas.noteev pisze:A skąd wiemy, że Halina i Janusz mieszkają w Twojej gminie i nie pracują u bauera w Bawarii...?
Bo przyszli pod rękę złożyć wniosek i grzecznie oświadczyli![]()
Tak samo Marija i Nikołaj z Warny...
Cos widzę , że muszę przejsć na zarejestrowanego ememeska, żeby co niektórzy nie mogli podszywać sie pode mnie.zgaga pisze:a w ogóle noteev wyjdź mi stąd a nie czepiasz się. tacy jak ty nadają sie kopać rowy!
Skąd mam wyjść, z internetu? I czego się czepiam, Bułgarów? Z internetu nie zamierzam wychodzić, bo się z nim zaprzyjaźniłem, a Bułgarzy to całkiem spoko nacja. Mają dobrą Pliskęzgaga pisze:a w ogóle noteev wyjdź mi stąd a nie czepiasz się. tacy jak ty nadają sie kopać rowy!
Posłuchaj, żeby nie było takich numerów, to najlepiej pisać jako zalogowany użytkownik. Skąd reszta ma wiedzieć, który wpis jest prawdziwy, a który fałszywy...I kto Ci każe brać odpowiedzialność za kogoś kto podszywa się pod zgagęNoteev, prawdziwa zgaga nie musi posługiwac sie takimi prostackimi tekstami o kopaniu dołów i wyjściu stąd. a to ze ktos sie podszywa pod ten nick nie zamierzam brac za to odpowiedzialnosci.
A gdzie ja napisałem, że w Niemczech można wziąć zasiłki na dowód?? Przecież ja mieszkam w Polsce i przyznaję zasiłki w Polsce...I naprawdę nie chce mi sie wierzyć, że moge sobie pojechać do Niemiec i tam okazując dowód tozsamosci i na podstawie oświadczenia moge uzyskać zasiłki.
Na podstawie lit. a tego artykułu. Bułgarzy są obywatelami UE, których dotyczą się powyższe przepisy. Dodatkowo art. 1 ust. 3 dopełnia reszty.I teraz moższ mi powiedziec na podstawie jakiej litery pkt 2 ust.2 art. 1 tacy bułgarzy mogą uzyskac u nas zasiłki? Co przyjedzie oświadczy, że będzie zamieszkiwał przez rok i nie ma zadnego dochodu, i juz mu pieniążki wpływają na konto?
Nie podejrzewałam, ze ktos tu bedzie się posuwał do takich świnstw. I z tego powodu przeszłam na stały login, żeby nie byc myloną.noteev pisze: Posłuchaj, żeby nie było takich numerów, to najlepiej pisać jako zalogowany użytkownik. Skąd reszta ma wiedzieć, który wpis jest prawdziwy, a który fałszywy...I kto Ci każe brać odpowiedzialność za kogoś kto podszywa się pod zgagę![]()
Nie no ja tylko myslałam, że skoro obywatel UE może tak sobie prosto z ulicy dostac u nas zasiłek na dowód i oświadczenie, to analogicznie ja, jako obywatel UE tak samo powinnam otrzymać taki zasiłek w innym kraju UE.A gdzie ja napisałem, że w Niemczech można wziąć zasiłki na dowód?? Przecież ja mieszkam w Polsce i przyznaję zasiłki w Polsce...
Czyli na podstawie przepisów, do których stosuje się przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego. I w takim przypadku dobrze pisał/a tetate, ze nalezy wysłać do ROPS i sprawdzic czy zachodzi koordynacja. A przecież tacy z powodzeniem moga u siebie pobierac zasiłki i jeszcze u nas. Dlaczego polski podatnik ma utrzymywać obcych, którzy ani złotówki nie płacą tego podatku, tylko wszystkie zarobione przez siebie pieniądze na czarno zgarniają dla siebie i jeszcze każą sobie dopłacac z państwowej kasy do tego interesu.Na podstawie lit. a tego artykułu. Bułgarzy są obywatelami UE, których dotyczą się powyższe przepisy. Dodatkowo art. 1 ust. 3 dopełnia reszty.
Jest coś takiego jak UE i w ramach UE stosuje się przepisy o koordynacji. Dotyczy to wszystkich obywateli UE. Jeśli Portugalczyk pojedzie do Francji, Fin do Danii, a Bułgar do Polski - to wszędzie działają przepisy o koordynacji. Oczywiście, każde z tych państw przyznaje świadczenia rodzinne na podstawie swoich wewnętrznych przepisów o świadczeniach rodzinnych. Nie wiem, co wymagają Niemcy, a co Hiszpanie, bo nigdy nie ubiegałem się o świadczenia w tych krajach (w innych zresztą tez nieNie no ja tylko myslałam, że skoro obywatel UE może tak sobie prosto z ulicy dostac u nas zasiłek na dowód i oświadczenie, to analogicznie ja, jako obywatel UE tak samo powinnam otrzymać taki zasiłek w innym kraju UE.
Czyz nie tak powinno być? Czy tylko my sie bawimy w takie bezpodstawne rozdawnictwo?
Nie. Mylisz dwa przepisy. Art. 1 ust. 2 pkt 2 lit.a mówi komu się należy świadczenie, a o tym, że przekazujemy wniosek do ROPS mówi art. 23a ust. 1Czyli na podstawie przepisów, do których stosuje się przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego. I w takim przypadku dobrze pisał/a tetate, ze nalezy wysłać do ROPS i sprawdzic czy zachodzi koordynacja.
Dobra , dobra, tylko to nie sztuka wyjechać do innego kraju i zacząć spełniać kryterium.noteev pisze: Jest coś takiego jak UE i w ramach UE stosuje się przepisy o koordynacji. Dotyczy to wszystkich obywateli UE. Jeśli Portugalczyk pojedzie do Francji, Fin do Danii, a Bułgar do Polski - to wszędzie działają przepisy o koordynacji. Oczywiście, każde z tych państw przyznaje świadczenia rodzinne na podstawie swoich wewnętrznych przepisów o świadczeniach rodzinnych. Nie wiem, co wymagają Niemcy, a co Hiszpanie, bo nigdy nie ubiegałem się o świadczenia w tych krajach (w innych zresztą tez nie). Wiem za to, co wymagają polskie przepisy i u nas jeśli Litwin, czy Bułgar spełniają warunki, musimy traktować ich jak obywateli RP.