Bułgarzy - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 05 mar 2016, 22:42

A skąd wiemy, że Halina i Janusz mieszkają w Twojej gminie i nie pracują u bauera w Bawarii...?
Bo przyszli pod rękę złożyć wniosek i grzecznie oświadczyli :D
Tak samo Marija i Nikołaj z Warny...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2016, 23:37

noteev pisze:A skąd wiemy, że Halina i Janusz mieszkają w Twojej gminie i nie pracują u bauera w Bawarii...?
Bo przyszli pod rękę złożyć wniosek i grzecznie oświadczyli :D
Tak samo Marija i Nikołaj z Warny...
Jak przyszli pod rękę złozyc wniosek, to w swoim kraju, w którym mieszkają, a pracują tylko u bauera w Bawarii, bo ich kraj - Polska nie moze im zapewnić pracy na chleb. Ale nie pojechali do Bułgarii wydzierac swiadczen, tak jak Bułgarzy przyjechali do nas.
zgaga

Napisano: 05 mar 2016, 23:39

a w ogóle noteev wyjdź mi stąd a nie czepiasz się. tacy jak ty nadają sie kopać rowy!
zgaga

Napisano: 05 mar 2016, 23:50

zgaga pisze:a w ogóle noteev wyjdź mi stąd a nie czepiasz się. tacy jak ty nadają sie kopać rowy!
Cos widzę , że muszę przejsć na zarejestrowanego ememeska, żeby co niektórzy nie mogli podszywać sie pode mnie.
zgaga

Napisano: 06 mar 2016, 0:02

zgaga pisze:a w ogóle noteev wyjdź mi stąd a nie czepiasz się. tacy jak ty nadają sie kopać rowy!
Skąd mam wyjść, z internetu? I czego się czepiam, Bułgarów? Z internetu nie zamierzam wychodzić, bo się z nim zaprzyjaźniłem, a Bułgarzy to całkiem spoko nacja. Mają dobrą Pliskę :lol:
No dobra...wolę kopać rowy niż być zmuszany do odpowiedzi na zaczepki typu "nie wiadomo o co chodzi"... :mrgreen:
Ostatni raz odpowiadam na Twoje "wymysły" i życzę miłej nocy...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 06 mar 2016, 11:30

Noteev, prawdziwa zgaga nie musi posługiwac sie takimi prostackimi tekstami o kopaniu dołów i wyjściu stąd. a to ze ktos sie podszywa pod ten nick nie zamierzam brac za to odpowiedzialnosci.
I naprawdę nie chce mi sie wierzyć, że moge sobie pojechać do Niemiec i tam okazując dowód tozsamosci i na podstawie oświadczenia moge uzyskać zasiłki.
Po samym okazaniu dowodu tozsamości i złożeniu samego oświadczenia nie byłabym w stanie uzyskać nawet żadnego świadczenia we własnym kraju.
I teraz moższ mi powiedziec na podstawie jakiej litery pkt 2 ust.2 art. 1 tacy bułgarzy mogą uzyskac u nas zasiłki? Co przyjedzie oświadczy, że będzie zamieszkiwał przez rok i nie ma zadnego dochodu, i juz mu pieniążki wpływają na konto?
m&m

Napisano: 06 mar 2016, 11:55

Noteev, prawdziwa zgaga nie musi posługiwac sie takimi prostackimi tekstami o kopaniu dołów i wyjściu stąd. a to ze ktos sie podszywa pod ten nick nie zamierzam brac za to odpowiedzialnosci.
Posłuchaj, żeby nie było takich numerów, to najlepiej pisać jako zalogowany użytkownik. Skąd reszta ma wiedzieć, który wpis jest prawdziwy, a który fałszywy...I kto Ci każe brać odpowiedzialność za kogoś kto podszywa się pod zgagę :o
I naprawdę nie chce mi sie wierzyć, że moge sobie pojechać do Niemiec i tam okazując dowód tozsamosci i na podstawie oświadczenia moge uzyskać zasiłki.
A gdzie ja napisałem, że w Niemczech można wziąć zasiłki na dowód?? Przecież ja mieszkam w Polsce i przyznaję zasiłki w Polsce...
I teraz moższ mi powiedziec na podstawie jakiej litery pkt 2 ust.2 art. 1 tacy bułgarzy mogą uzyskac u nas zasiłki? Co przyjedzie oświadczy, że będzie zamieszkiwał przez rok i nie ma zadnego dochodu, i juz mu pieniążki wpływają na konto?
Na podstawie lit. a tego artykułu. Bułgarzy są obywatelami UE, których dotyczą się powyższe przepisy. Dodatkowo art. 1 ust. 3 dopełnia reszty.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 06 mar 2016, 12:41

noteev pisze: Posłuchaj, żeby nie było takich numerów, to najlepiej pisać jako zalogowany użytkownik. Skąd reszta ma wiedzieć, który wpis jest prawdziwy, a który fałszywy...I kto Ci każe brać odpowiedzialność za kogoś kto podszywa się pod zgagę :o
Nie podejrzewałam, ze ktos tu bedzie się posuwał do takich świnstw. I z tego powodu przeszłam na stały login, żeby nie byc myloną.
A gdzie ja napisałem, że w Niemczech można wziąć zasiłki na dowód?? Przecież ja mieszkam w Polsce i przyznaję zasiłki w Polsce...
Nie no ja tylko myslałam, że skoro obywatel UE może tak sobie prosto z ulicy dostac u nas zasiłek na dowód i oświadczenie, to analogicznie ja, jako obywatel UE tak samo powinnam otrzymać taki zasiłek w innym kraju UE.
Czyz nie tak powinno być? Czy tylko my sie bawimy w takie bezpodstawne rozdawnictwo?
Na podstawie lit. a tego artykułu. Bułgarzy są obywatelami UE, których dotyczą się powyższe przepisy. Dodatkowo art. 1 ust. 3 dopełnia reszty.
Czyli na podstawie przepisów, do których stosuje się przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego. I w takim przypadku dobrze pisał/a tetate, ze nalezy wysłać do ROPS i sprawdzic czy zachodzi koordynacja. A przecież tacy z powodzeniem moga u siebie pobierac zasiłki i jeszcze u nas. Dlaczego polski podatnik ma utrzymywać obcych, którzy ani złotówki nie płacą tego podatku, tylko wszystkie zarobione przez siebie pieniądze na czarno zgarniają dla siebie i jeszcze każą sobie dopłacac z państwowej kasy do tego interesu.
m&m

Napisano: 06 mar 2016, 13:18

Nie no ja tylko myslałam, że skoro obywatel UE może tak sobie prosto z ulicy dostac u nas zasiłek na dowód i oświadczenie, to analogicznie ja, jako obywatel UE tak samo powinnam otrzymać taki zasiłek w innym kraju UE.
Czyz nie tak powinno być? Czy tylko my sie bawimy w takie bezpodstawne rozdawnictwo?
Jest coś takiego jak UE i w ramach UE stosuje się przepisy o koordynacji. Dotyczy to wszystkich obywateli UE. Jeśli Portugalczyk pojedzie do Francji, Fin do Danii, a Bułgar do Polski - to wszędzie działają przepisy o koordynacji. Oczywiście, każde z tych państw przyznaje świadczenia rodzinne na podstawie swoich wewnętrznych przepisów o świadczeniach rodzinnych. Nie wiem, co wymagają Niemcy, a co Hiszpanie, bo nigdy nie ubiegałem się o świadczenia w tych krajach (w innych zresztą tez nie :) ). Wiem za to, co wymagają polskie przepisy i u nas jeśli Litwin, czy Bułgar spełniają warunki, musimy traktować ich jak obywateli RP.
Czyli na podstawie przepisów, do których stosuje się przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego. I w takim przypadku dobrze pisał/a tetate, ze nalezy wysłać do ROPS i sprawdzic czy zachodzi koordynacja.
Nie. Mylisz dwa przepisy. Art. 1 ust. 2 pkt 2 lit.a mówi komu się należy świadczenie, a o tym, że przekazujemy wniosek do ROPS mówi art. 23a ust. 1
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 06 mar 2016, 18:14

noteev pisze: Jest coś takiego jak UE i w ramach UE stosuje się przepisy o koordynacji. Dotyczy to wszystkich obywateli UE. Jeśli Portugalczyk pojedzie do Francji, Fin do Danii, a Bułgar do Polski - to wszędzie działają przepisy o koordynacji. Oczywiście, każde z tych państw przyznaje świadczenia rodzinne na podstawie swoich wewnętrznych przepisów o świadczeniach rodzinnych. Nie wiem, co wymagają Niemcy, a co Hiszpanie, bo nigdy nie ubiegałem się o świadczenia w tych krajach (w innych zresztą tez nie :) ). Wiem za to, co wymagają polskie przepisy i u nas jeśli Litwin, czy Bułgar spełniają warunki, musimy traktować ich jak obywateli RP.
Dobra , dobra, tylko to nie sztuka wyjechać do innego kraju i zacząć spełniać kryterium.
I nie mów, ze traktujecie ich jak obywateli RP, bo raczej żadnemu obywatelowi RP nie przyznacie swiadczeń na podstawie dowodu i samego oświadczenia. Tylko go porządnie zweryfikujecie i jeszcze poganiacie po wszelkie możliwe zaświadczenia. I było tu na forum, że potraficie ganiać ludzi po zaswiadczenie przez całą Polskę.
Natomiast takiego cudzoziemca nie jesteście w stanie zferyfikować na ile oświadcza prawdę, a na ile kłamie w swoim oświadczeniu. Takze mozna powiedzieć, ze płacicie mu na piękne oczy, a on może załatwić sobie kasę tutaj i jeszcze dodatkowo w swoim kraju.
Takze łatwą ręką wspiera sie zagranicznych oszustów. A ze ci bułgarzy sa oszustami, ba nawet przestępcami podatkowymi świadczy o tym ich nielegalny handel na bazarach. Polak, żeby mógł handlowac na bazarach musiał by miec zgłoszoną działalnosć gospodarcza, odprowadzac składki na ubezpieczenie i rozliczać sie ze skarbowym. Ale jak widac swój naród sie gnębi a robi raj dla cudzoziemców.
m&m

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x