Być może zrobiłam źle, problem po kontroli...

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
Kalka
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Być może zrobiłam źle, problem po kontroli...

Post autor: Kalka »

Pan pobierał ZDO. Uzyskał prawo do emerytury od 1.06.17r.. Decyzję o uzyskaniu emerytury otrzymał 2.08.17r., pierwsze pieniądze wypłacono mu w sierpniu 2017r. pan nas o wszystkim poinformował. Uchyliłam ZDO od sierpnia 2017r. i nie żądałam zwrotu, bo ze szkoleń i wyroków sądów wynikało, że nie powinnam.
Pan zmarł w 2018r.
Kontrola uważa inaczej. Nakazała zwrot nadpłaconej dotacji w kwocie 1040zł z odsetkami.
Gmina nie chce zapłacić. Pani mecenas na spotkaniu napomniała o następującym rozwiązaniu: ukaraniu pracownika (mnie) w Sądzie Pracy i nakazie zapłaty ode mnie.
Co Gmina, ja mogę zrobić w tej sprawie?
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Być może zrobiłam źle, problem po kontroli...

Post autor: de Charette »

na podstawie kodeksu pracy to pierw ci mogą winę umyślną udowodnić by żądać kasy
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
grubak
Stażysta
Zajmuję się: ŚR/ŚW
Kontakt:

Post autor: grubak »

Z jakiego jesteś województwa?? My mamy podobny problem przy ŚP ale przypisaliśmy świadczenia do zwrotu z odsetkami, strona się odwołała i czekamy na decyzję SKO...
Kalka
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Mazowieckie.
Niestety Pan nie żyje, więc nie można żądać od niego zwrotu.
Mam nadzieję, że sprawy w Sądzie Pracy nie będzie...
Teraz piszę pismo do Wojewody o umorzenie kwoty do zapłaty. Nie wiem czy to coś da
Macie dla mnie jakieś rady?
Ziomka
Praktykant
Zajmuję się: ŚR/SW/DS
Kontakt:

Post autor: Ziomka »

Wystąpiliśmy w tej sprawie 14.02 br. do Ministerstwa i do naszego UW. O stanowisko jak postępować w takich sytuacjach. Czekamy na odpowiedź. Może coś się wyjaśni. Jak będziemy mieć odpowiedź - czytelną (bo różnie piszą) możemy się podzielić. Zasugerowaliśmy, że sprawy zwrotu ZP uregulowali (potrącenie przez ZUS), a tu nie... U nas zwrot był na ponad 50 tysięcy, samych odsetek było ponad 5 tys. A szkolący wręcz się wyśmiał z nas jak powiedziałam, że i tak przypiszemy do zwrotu!
Ziomka
Praktykant
Kontakt:

Co do zwrotu byłam pewna, że tak.... co do odsetek - uważam, że nie... ale ustawa nie przewiduje inaczej!
Kalka
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Ja też wystąpię do Ministerstwa, może to coś da?
w wystąpieniu pokontrolnym napisali, że zgodnie z art. 139 ust. 1 pkt. 6 ustawy o emeryturach i rentach jest możliwość potracenia ze świadczeń emerytalnych: świadczeń rodzinnych oraz ZDO.
Ziomka
Praktykant
Kontakt:

Dobry pomysł! Da im to do myślenia. Może zmienią ustawę - na razie nie ma podstaw u nas do potrącania (tylko ZP, no i jest "zwolniony" z odsetek!)
Zuzika12
Referent
Zajmuję się: SR,FA,ŚW,CP,DO,DW
Kontakt:

Post autor: Zuzika12 »

Mnie na szkoleniach też zawsze uczono, że prawo do emerytury ma w momencie kiedy dostał decyzję, więc bez zwrotu :/ ??!!
Kalka
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Panie z kontroli powiedziały wyraźnie, że wyroki są w sprawach indywidualnych, a my mamy działać według ustawy, czyli (jak zasugerowały) tak interpretować ustawę, aby jak najwięcej kasy trafiło do budżetu państwa.
ODPOWIEDZ