świadczenie rodzicielskie a uzyskanie macierzyńskiego
-
- Stażysta
- Zajmuję się: mydło i powidło
- Kontakt:
świadczenie rodzicielskie a uzyskanie macierzyńskiego
Klientka złożyła wniosek o świadczenie rodzicielskie. Pobiera od września 2018r. W międzyczasie walczyła z byłym pracodawcą o jakieś zaległe okresy ubezpieczenia, składki itp. Dziś przyszła zgłosić, że ZUS przelał jej na konto zasiłek macierzyński za okres od urodzenia dziecka (wrzesień 2018r.) do lutego 2019r. Telefonicznie ZUS poinformował ją, że będzie jej wypłacał normalny macierzyński, bo, po wyprostowaniu wszystkich spraw z byłym pracodawcą, ma do niego prawo. Pytanie: czy w takim przypadku będą nienależnie pobrane?
-
- Referent
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne
- Kontakt:
Re: świadczenie rodzicielskie a uzyskanie macierzyńskiego
Oczywiście że nienależnie pobrane.
Kobieta głupio zrobiła, skoro walczyła z pracodawcą i Zusem, to nie powinna starać się o ŚR. Chciała się zabezpieczyć, ale zachłanność nie popłaca.
MY w takich sytuacjach zawsze bierzemy odmowną z ZUS, jeśli nie ma, nie przyznajmey rodzicielskiego.
Kobieta głupio zrobiła, skoro walczyła z pracodawcą i Zusem, to nie powinna starać się o ŚR. Chciała się zabezpieczyć, ale zachłanność nie popłaca.
MY w takich sytuacjach zawsze bierzemy odmowną z ZUS, jeśli nie ma, nie przyznajmey rodzicielskiego.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Problem w tym, że nas o tym nie poinformowała. W dokumentach było świadectwo pracy, nie była zarejestrowana w urzędzie pracy. Później okazało się, że pracodawca musiał jej przedłużyć umowę do dnia porodu (wcześniej tego właśnie nie miała). No a jak pracodawca przedłużył umowę to ZUS przyznał macierzyński. Proste.
Na razie wystąpiłam do ZUS-u po zaświadczenie. Zobaczymy co napiszą.
Na razie wystąpiłam do ZUS-u po zaświadczenie. Zobaczymy co napiszą.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Chociaż w sumie zastanawia mnie trochę, że świadczenie rodzicielskie nie przysługuje jeżeli co najmniej jeden z rodziców otrzymuje zasiłek macierzyński. W tym przypadku nikt nie otrzymywał zasiłku macierzyńskiego. Gdyby kobieta nie poszła do sądu to nic by nie dostała. I dlatego moje wątpliwości.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
Ulciak pisze:Oczywiście że nienależnie pobrane.

błąd popełniła bo mogła zgłosić, że toczy się postępowanie w zus wtedy możnaby było zawiesić u nas postępowanie
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
ciekawe na jakiej podstawie odmawiacie przyznania świadczeniaUlciak pisze:MY w takich sytuacjach zawsze bierzemy odmowną z ZUS, jeśli nie ma, nie przyznajmey rodzicielskiego.
- wiedzma
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
oj upewniłabym się mocno z kwestią np świadczenia
przecież w okresie pobierania świadczenia rodzicielskiego nie była uprawniona do zasiłku macierzyńskiego z ZUS ?

przecież w okresie pobierania świadczenia rodzicielskiego nie była uprawniona do zasiłku macierzyńskiego z ZUS ?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: św, fa, śr, zdo
- Kontakt:
Teoretycznie to taj jak z rentą uzyskanie od dnia wypłaty, więc dopiero teraz jej uchylamy i nie ma Np zgodnie z naszą ustawą
-
- Stażysta
- Kontakt:
Mam zaświadczenie z ZUS-u. Data decyzji przyznającej zasiłek macierzyński: 17.02.2019r. Pierwsza wypłata świadczenia z ZUS: 22.02.2019r. Co byście zrobili z tym fantem? Ja się skłaniam żeby jej zrobić nienależny luty, ale reszty bym nie tykała. Co myślicie?
Oprócz świadczenie rodzicielskie a uzyskanie macierzyńskiego - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Urlop wychowawczy a świadczenia
Element koordynacji do 15.12.2018-od kiedy przyznać?
Samotne wychowanie od kiedy przysługuje?
świadczenie pielęgnacyjne. Proszę o szybką odpowiedź
świadczenie rodzicielskie przy swiadczeniu rehabilitacyjnym
czy należy już wystawić upomnienie
Być może zrobiłam źle, problem po kontroli...
Dzieci w pieczy zastępczej, wszczete postepowanie
koordynacja czy jej brak, bo nie wiem
pani na zasiłku macierzyńskim,a pan na świadczeniu pielęgnac
Potrącenia z bieżąco wypłacanych świadczeń
pilne szo skład rodziny i dwa szo
Prośba o wstrzymanie świadczeń
wystawiony tytuł w. i zwrot ze skarbówki jak to wprowadzić
od kiedy przyznać ZR po uzyskaniu dochodu z zasiłku macierz.
czy potrzebne alimenty prosze o porade