całkiem inny temat - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 19 sie 2015, 11:28

Czy pracodawca może żądać (znać) moje hasła do:

1/służbowej poczty,
2/ oprogramowania,
3/komputera login i hasła do BIGów.

Nie mówię o zawartości, bo wiem, że to sprzęt pracodawcy i może on w każdym czasie wszystko sprawdzić. Swoją droga to i pewnie z pomocą informatyków wszystko by zdobył ;-).
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 19 sie 2015, 11:33

tak
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 19 sie 2015, 11:34

Naprawdę?
A nie powinien mieć swoich haseł administratora i sobie ewentualnie sprawdzać działalność pracownika?
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 19 sie 2015, 11:35

a jak pracownik rąbnie w kalendarz to wszystko pójdzie się paść i trzeba będzie hakera wzywać - przykład z sąsiedniego ośrodka.
Przecież to nie jest twoje prywatne tylko służbowe
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 19 sie 2015, 11:39

POCAHONTAS pisze:1/służbowej poczty,
2/ oprogramowania,
3/komputera login i hasła do BIGów.
1. tak
2. tak
3. do komputera jak najbardziej do BIG każdy ma swoje hasło Ty jako wprowadzający on jako administrator
nela81

Napisano: 19 sie 2015, 11:41

żądać dostępu może, ale loginów i haseł nie udostępniamy ;)
Do pocztowego serwera czy oprogramowania hasła można resetować z poziomu administratora więc kopyrtnięcie w kalendarz to żaden problem bo jak będą chcieć i tak się będą mogli dostać.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 19 sie 2015, 11:46

Moim zdaniem nie ma prawa znać Twoich haseł. Chodzi o to aby nikt nie pracował na Twoich loginach, bo jak coś zwali będzie na Ciebie. Na kompie powinny być dwa loginy:dla administratora i dla ciebie drugie i tak samo do każdej innej bazy danych.

Ponadto: na kompie nie wolno przechowywać żadnych danych, chyba że pliki są zabezpieczone hasłem, ale tu hasło można ustalić z administratorem danych.

Generalnie nie powinno być takiej opcji, że pracownik np. długo choruje i nikt nie ma dostępu do określonych danych, bo powinien mieć administrator. To wszystko kwestia organizacji, ale jak ktoś nie potrafi to już jego problem.
Stefan

Napisano: 19 sie 2015, 11:47

Służbowe, nie służbowe, to ja odpowiadam za to, co się dzieje pod moim loginem. Jak coś będzie namieszane, to zawsze wiadomo kto i kiedy. Do programu musi mieć po prostu dostęp inna osoba pod swoim loginem.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 19 sie 2015, 11:55

Zofia pisze:Służbowe, nie służbowe, to ja odpowiadam za to, co się dzieje pod moim loginem. Jak coś będzie namieszane, to zawsze wiadomo kto i kiedy. Do programu musi mieć po prostu dostęp inna osoba pod swoim loginem.
dokładnie tak :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 19 sie 2015, 12:08

nie bardzo.
miałem szkolenie z bezpieczeństwa. Pracownik nie ma prawa sam zmieniać haseł - robi to albo upoważniony informatyk lub kierownik ABI.
Tym samym hasła i loginy są znane kierownictwu, który najczęściej jest sam ABI (lub kogoś do tego musi upoważnić)
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x