z tego co wiem, to w OPS wszystkie faktury i rachunki muszą być wystawiane na Gminę, a jako odbiorca my - Ośrodek. Jeżeli nie macie żadnej sprzedaży ovatowanej, tak jak ja, czyli mam tylko odpłatność za usługi opiekuńcze, która jest zwolniona z vat, to będziemy musieli prowadzić rejestr sprzedaży VAT, a rejestr zakupów nie, bo nie mamy zakupów służących sprzedaży z VAT. i będziemy robili co miesiąc deklaracje VAT-7 z jedną pozycją - sprzedaż zwolniona. poza tym co miesiąc do Gminy będziemy wysyłać plik JPK.
gumi jak księgujesz odpłatność za usł.opiekuńcze u siebie? wpłaty masz gotówką do kasy czy przelew na konto? Jakim dokumentem wprowadzić do rejestru sprzedaży wyciąg bankowy?
a masz u siebie opłaty za wydanie duplikatu KDR?
na razie nie miałam duplikatu kart. a usl. opiekuńcze księguję na razie na podstawie wewnętrznych miesięcznych list robionych przez pracowników. od nowego roku nie wiem, co będzie, chyba trzeba będzie wystawiać noty księgowe i to jako Gmina. na razie jestem w fazie rozpoznawania. a wpłat do kasy nie mam. nauczyliśmy ludzi, że wpłaty tylko na konto bankowe. więc sprawę kasy fiskalnej mam rozwiązaną.
Kasa fiskalna w przypadku centralizacji jest nieprzydatna.
Usługi opiekuńcze mają charakter ciągły i w związku z tym moment podatkowy powstaje z zakończeniem każdego miesiąca.
Np. usługi za miesiąc wrzesień powinny być ujęte w ewidencji VAT z datą wykonania usługi tj. 30 wrzesień. Ujęcie w ewidencji następuje na podstawie dokonanych naliczeń. Sprzedaż należy wykazać w deklaracji za m-c wrzesień niezależnie od tego czy nabywca w ogóle dokona zapłaty.
Jeżeli nabywca dokona zapłaty w kasie np. 11 października i zostanie mu wystawiony paragon fiskalny to sprzedaż ta zostanie w raporcie kasy fiskalnej zaliczona do m-ca października, tak więc raport z kasy fiskalnej nie będzie mógł być wykorzystany do prowadzenia ewidencji VAT.
Jeżeli podopieczny poprosi o fakturę to OPS jest zobowiązany ją wystawić.
jednostki, które na dzień 31.12.2016r będą korzystały ze zwolnienia z kas fiskalnych, zachowują prawo do zwolnienia do końca 2017r. - wynika tak z projektu RMF dotyczącego zwolnień z obowiązku ewidencji na kasach fiskalnych $3 ust. 1 pkt 5
problem polega na tym, ze niewiadomo czy podlega to pod VAt czy nie, bo jeśli nie - to w ogóle kasa nie wchodzi w grę. jeśli jednak traktować jako zwolnione, to kasa obowiązuje po przekroczeniu limitu obrotów. można bezgotówkowo przyjmować.
i o to właśnie chodzi. zwolnione to nie to samo co nie podlegające. ja rozumiem, że jeśli coś jest zwolnione na mocy ustawy to trzeba wykazywać ze stawką zwolnioną (i trzeba wykazać tą sprzedaż w ewidencji i deklaracji). jak coś nie podlega to w ogóle nie bierzemy pod uwagę.
jadę teraz na szkolenie to może dowiem się co i jak.